Slovenija
49 ogledov

Škrabec: Rusija ni romantika

Janez Škrabec Anže Petkovšek
V odškodninskem postopku zaslišali podjetnika Janeza Škrabca, čigar rusko podjetje je sodelovalo pri projektu logističnega terminala Čehov.

"Lovšinu sem rekel, da Rusija ni romantika in da naj bo previden. Poznam številne zgodbe o nasedlih projektih, denimo Viator & Vektor je ostal brez skladišča, ki ga je kupil, celo mi smo imeli nekatere težave," je povedal Janez Škrabec. Zaslišali so ga v odškodninskem postopku, ki ga je vložila Intereuropa proti nekdanji upravi Andreja Lovšina, Zvezdana Markežiča in Ondine Jonke. Koprska logistična družba od omenjenih terja dobrih 37 milijonov evrov odškodnine zaradi naložbe v avtomobilski terminal Čehov. Tega je Lovšinov naslednik Ernest Gortan prodal za 45 milijonov evrov banki UniCredit, Intereuropa pa naj bi vanj vložila 140 milijonov evrov.

"Treba je bilo vzdržati"

"To je projekt, od katerega bi lahko Intereuropa živela," je menil Škrabec, ki se z Lovšinom pozna iz otroštva, a je poudaril, da se s konkretnim poslom ni ukvarjal, saj da je za vse ruske zadeve odgovoren njegov partner Jozo Dragan, ki vodi tamkajšnje predstavništvo Rika. "Treba je bilo samo vzdržati vmesno obdobje krize, saj je zdaj v Rusiji spet gospodarski boom," je pojasnil. S seboj je prinesel tudi fotografije terminala Čehov, posnete minuli dan, ki prikazujejo, da je zapolnjen z avtomobili. Škrabečev komentar na to, zakaj se Intereuropi naložba ni izšla, je bil, da je projekt sicer temeljil na kreditih, kar je krč celotnega slovenskega gospodarstva, predvsem pa je šlo za posledico prevladujočega političnega kadrovanja in miselnosti, da mora nova uprava uničiti vse, kar je naredila tista pred njo.

"Običajen posel"

"Šlo je za business as usual (običajen posel, op. a.)," je Škrabec pojasnjeval dileme, povezane z Intereuropino rusko naložbo, ki so se nanašale na razliko med tem, da je zemljišče najprej "poceni" kupil posrednik in ga nato "drago" prodal Intereuropi ter da naj bi del kupnine nakazala v Lichtenstein. "V Rusiji 90 odstotkov poslov izvedejo podjetja iz offshore držav, kot sta Ciper in Lihtenštajn, tamkajšnji investitorji pa delujejo tudi Sloveniji," je navedel.

Riko in Riko MAŠ

Škrabec je tudi zanikal, da bi v času posla dobro poznal Konstantina Belorusova Aleksandrova, direktorja Rika MAŠ, ki je posredoval pri Intereuropinem nakupu zemljišč in zaslužil z razliko v ceni. "Danes vem zanj in ima neko vlogo na Rikovem ruskem predstavništvu, natančno pa se nisem pozanimal o tem," je odgovoril na vprašanje Intereuropinega odvetnika Mihe Kozinca. Na ruskem predstavništvu dela 12 ljudi, v skupini Riko pa 300, je še ocenil Škrabec. Prav tako je zanikal povezavo z Riko MAŠ. "Imamo le poslovne odnose, podobnost v imenu pa je lahko posledica tega, da imamo velik ugled v Rusiji," je izrekel, kaj več pa ni želel pojasniti.

Komentarjev 2
  • umetnik123 16:35 18.december 2013.

    All Capone je bil prvošolček za tega lopova !!!!!!!

  • Lavdan 15:09 18.december 2013.

    Ne Rusija ni romantika. Vzameš kredit v Sloveniji za investicijo v Rusiji in to je navadna kraja. In Škrabec z enim čekom neki dobrotvorni organizaciji odkupi vse svoje lumparije.Odkup zemlje in prodaja IE je bila dogovorjena lumparija.