Slovenija
25 ogledov

Skrajna točka obremenitev

Boštjan Jazbec Anže Petkovšek
Gospodarstvo in posamezniki dodatnih obremenitev po oceni guvernerja ne prenesejo več. Izvoznikom: "Zdržite še kakšen mesec ali dva."

Prišli smo točke, ko posamezniki in gospodarstvo ne prenesejo več dodatnih obremenitev, je na poslovnem kosilu v organizaciji Združenja Mreža idej in Akademskega društva Pravnik dejal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec."Obstaja spodnja točka, ko enostavno ne zmorete več."

Slovenija mora po njegovih besedah sanirati bančni sistem, kar bo stalo precej davkoplačevalskega denarja, a brez programa za višjo gospodarsko rast je kakršenkoli pristop k rpopolnoma nesmiseln. "Ko bomo rešili banke, se postavi večje vprašanje - kaj bo po tem?," je dejal. Razmere v bančnem sistemu so po njegovem mnenju zrcalna slika dogajanja v realnem sektorju. Pomembna lastnica bank in podjetij je država, je spomnil in dodal, da smo sami sebi dokazali, da ne znamo učinkovito upravljati svojega premoženja.

Slovenija je še vedno relativno malo zadolžena država, bolj problematično pa se mu zdi, kako odplačujemo ta dolg. To najlažje počnemo v času visoke gospodarske rasti.

Brez sprememb ne bo bolje

Jazbec je kljub vsemu optimističen. Kot pravi, smo prišli do točke, ko naprej ne moremo več na enak način kot doslej. "Ko pridete do te točke, sta rešitvi samo dve - ali zbrati ves pogum in narediti tisti korak naprej ali pustiti, da to namesto vas naredi nekdo drug," je dejal.

Jazbec verjame, da imamo dovolj moči, znanja in modrosti, da sami naredimo korak naprej, pri čemer pa bomo verjetno tako ali drugače potrebovali nekakšno pomoč - ali zasebnikov ali institucij. Slovenija ima potencial, ki pa ga doslej nismo prepoznali zaradi različnih iger, je sklenil guverner.

"Zdržite še mesec ali dva"

Na seji upravnega odbora GZS je predstavil svoj pogled na reševanje zapletenih finančnih in gospodarskih razmer v Sloveniji. Izvoznike je pozval, naj zdržijo še kakšen mesec ali dva, ko bo bolj jasno, kaj se bo zgodilo z bančnim sistemom, gospodarstveniki pa so opozorili, da časa zmanjkuje.

Jazbec pričakuje, da bodo banke po začetku prenosa slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank znova lahko razvile svoj kreditni potencial, zato se mu zdi ključno, da se čim hitreje začne s čiščenjem bilanc.

Komentarjev 18
  • Scott 23:25 25.september 2013.

    Trojka ne bo dovolj, Slovenija bi že davno potrebovala najmanj devetorko.?

  • Boschtjan Zupanchich 20:38 25.september 2013.

    Skoraj res, ... kajti, ... sužnji smo že itak tako ali drugače, enim, ali drugim parazitom !!! In da ne govorim o ponemčevanju !!!

  • Boschtjan Zupanchich 20:36 25.september 2013.

    ja, ... skoraj res :-/