Slovenija
6048 ogledov

Skrajšani delovnik: država da subvencijo, a plača bo vseeno nižja

Delavec
1/3
EPA
Toliko nižja bo plača za tiste, ki so na skrajšanem delovniku.

"V podjetju so se odločili, da ob petkih ne bomo delali, saj gremo na skrajšani delovni čas. Zaradi tega naj bi dobili štiri odstotke nižjo plačo. Zakaj ravno štiri odstotke in zakaj sploh nižja plača, nam ni nihče pojasnil," nam je povedal bralec.

Podjetje bo očitno izkoristilo ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, ki ga je prinesel tretji protikorona paket in ga je mogoče koristiti od 1. junija do konca leta.

Toda ali je dovoljeno delavcem v času koriščenja tega ukrepa znižati plačo? Odgovor je da in ne. Plače ni dovoljeno znižati, a se izplačilo na transakcijski račun delavca zniža. Za čas, ko ne dela, delavcu namreč ne pripada plača, ampak nadomestilo za čakanje na delo, to pa znaša 80 odstotkov plače.

"V primeru, ko delodajalec uporabi ukrep t. i. skrajšanega delovnega časa na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE) je delavcem dolžan za čas dejanskega dela izplačati plačo, za čas do polnega delovnega časa (čakanje) pa nadomestilo plače. Ker se nadomestilo plače obračuna v višini 80 odstotkov osnove, je posledično skupni prejemek delavca (plača in nadomestilo) nižje, kot bi znašala plača delavca, če delavcu ne bi bilo odrejeno delo s skrajšanim delovnim časom," so nam pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Osnova za določitev višine nadomestila plače je povprečje zadnjih treh mesečnih plač in ne le zadnja plača.

Dodali so še, da mora v obračun plače delodajalec vključiti tudi dodatke, do katerih je delavec sicer upravičen (na podlagi zakona, kolektivne pogodbe, splošnega akta ali pogodbe o zaposlitvi).

Če delavci ob petkih ne bodo delali, bodo za ta dan dobili približno 20 odstotkov nižjo plačo, ker bodo za preostale štiri dni dobili običajno plačo, bo ta konec meseca približno štiri odstotke nižja. Za dni, ko bodo doma, pa prav tako ne bodo prejeli prevoza in malice.

Za čas, ko delavec ne dela in mu mora delodajalec izplačati nadomestilo, mu država izplača subvencijo:

- če delavec dela od 20 do 24 ur na teden je subvencija 448 evrov,

- če delavec dela od 25 do 29 ur na teden, je subvencija 336 evrov,

- če delavec dela od 30 do 34 ur na teden, je subvencija 224 evrov,

 -če delavec dela 35 ur na teden, je subvencija 112 evrov.

V konkretnem primeru, ko bodo ob petkih doma, bo delavec delal 32 ur na teden, kar pomeni, da bo zanj podjetje dobilo 224 evrov subvencije.

Delodajalec še mesec po prejemu subvencije za delavce ne sme začeti postopka odpovedi delovnega razmerja temu delavcu zaradi poslovnega razloga. Poleg tega delodajalec ne sme odrejati nadurnega dela, neenakomerno razporediti ali začasno prerazporediti delovnega časa, če to delo lahko opravi z delavci, ki jim je odrejeno delo s skrajšanim delovnim časom.

janez.zalaznik@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.