Slovenija
14 ogledov

Skrb za invalide tudi v času krize

Tisto, kar se ostalim zdi nekaj vsakdanjega, je lahko velika ovira za invalide. Žurnal24 main
Predsednik države in predsednik vlade sta v predsedniški palači sprejela predstavnike invalidskih organizacij. Oba sta v nagovoru izpostavila čas gospodarske krize.

"V takem času pa je treba zagotoviti, da krizne razmere ne bi ustvarjale dodatne diskriminacije," je poudaril predsednik države Danilo Türk. "Letos imamo velike razloge tudi za pogovor, saj živimo v času recesije, gospodarske krize. V takem času pa je treba zagotoviti, da krizne gospodarske razmere ne bi ustvarjale nobenih dodatnih diskriminacij invalidov," je predstavnike invalidskih organizacij še nagovoril Türk.

Tudi premier Borut Pahor je izpostavil gospodarsko krizo. Cilj vlade je, da je kakovost življenja vseh ljudi vsak dan boljša, ne glede na to, kakšne razlike so med nami, pravi Pahor. Vsak od nas ima svoj življenjski cilj, probleme in težave, a "naša naloga je, da ljudem zagotovimo možnosti za to, da se ustvarja − tudi invalidom," je dejal. Slednjih, nadaljuje, nikoli ni razumel kot ljudi, ki "so prikrajšani za kaj, ampak kot ljudi, ki imajo neko svojo življenjsko izkušnjo, skozi katero poskušajo tako kot vsi ostali doseči neko stopnjo zadoščenja, sreče in zadovoljstva".

Ko je nemogoče res nemogoče
Kako naj študent na invalidskem vozičku vstopi v stavbo fakultete, ki nima urejenega dostopa? Kako naj gluh študent posluša predavanje, če ni upravičen do tolmača? Kako naj se delovni invalid na delovnem mestu, zaradi katerega je postal invalid, izogne očitkom, da ne dela stoodstotno?

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da na svetu živi več kot 650 milijonov invalidov. To pomeni, da so najštevilčnejša manjšina.
V Sloveniji je okrog 170 tisoč invalidov.

Položaj invalidov je v Sloveniji relativno dober, ocenjujejo v invalidskih organizacijah, a še zmeraj nam manjka precej na področju zagotavljanja pogojev za neodvisno življenje invalidov. In ravno to je letos tema mednarodnega dneva invalidov, ki ga obeležujemo od leta 1992.

Delaj, čeprav si delovni invalid
Delovni invalidi so po besedah predsednika Zveze delovnih invalidov Draga Novaka izpostavljeni šikaniranju na delovnem mestu. Kljub njihovemu statusu nekateri delodajalci pričakujejo, da bodo delali, kot da so 100-odstotno zdravi.

In čeprav imajo že tako nizka sredstva za preživetje, država prejemnikov nadomestila za invalidnosti in delne invalidske pokojnine ni oprostila plačila dohodnine.

Študiraj kot vsi, čeprav si invalidni študent
Poleg tega, da nekatere fakultete še vedno nimajo urejenih dostopov za invalidne študente in da gluhi še vedno niso upravičeni do tolmača na predavanjih, se morajo nekateri invalidi že vnaprej odpovedati nekaterim študijem. Predsednica Društva študentov invalidov Tea Črnigoj izpostavlja fakulteto za medicino.

In čeprav študentsko obdobje slovi kot obdobje zabav, so mnogi invalidni študenti za to prikrajšani, saj večina diskotek nima urejenih dostopov za invalidske vozičke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.