Slovenija
21 ogledov

Skrbi jih likvidnost

Župan Bojan Šrot je opozoril na oteženo koriščenje evropskih sredstev občin in z Žurnal24 main
Davčni prihodki stabilni, problem so kapitalski in transferni prihodki.

“Mestna občina Celje (MOC) je imela zadnji dan prejšnjega leta za 10,9 milijona evrov dolgoročnih obveznosti do dobaviteljev. Med največjimi so občinski koncesionarji, javna in tudi gradbena podjetja ter drugi. Glavni razlog, da v prejšnjem obračunskem letu nismo poravnali vseh svojih obveznosti, je, da smo v prejšnjih letih zasledili velik investicijski ciklus, čas dokončanja nekaterih pa se je prenesel v naslednja proračunska obdobja,” je svetnikom neplačane obveznosti iz preteklega leta pojasnjeval vodja oddelka za finance in gospodarstvo MOC Sandi Sendelbah. Svetniki so zaključni račun za lansko leto sprejeli, a ne brez pripomb.

Slaba prodaja zemljišč
MOC je lani najela dva nova dolgoročna kredita v višini 6,9 milijona evrov, s čimer se je pokrival proračunski primanjkljaj, odplačala pa je 1,7 milijona evrov dolgov. “Položaj ni rožnat, skrbi pa nas predvsem likvidnostna situacija, ki ni preprosta. Res je, da do zdaj še nobena občina ni šla v stečaj, zadolževanje občin pa je postalo moderno,” je v razpravi dejal svetnik Jože Bučer iz DeSUS in dodal, da nekateri indeksi vendarle močno odstopajo. Kot je poudaril svetnik Denis Padjan iz samostojne svetniške skupine, ja skrb vzbujajoča predvsem nizka prodaja zemljišč. Občini je od prodaje teh uspelo iztržiti le dobrih 38 odstotkov oziroma 1,5 milijona od načrtovanih štirih milijonov evrov. Pri tem se pozna, da zaradi razmer na nepremičninskem trgu še niso prodali stavbnih zemljišč v Sončnem parku in na območju, ki ga pokriva ZN Zagrajska dolina. Kot je poudaril predsednik nadzornega odbora Jože Turnšek, je bil lani poslovni izid kljub vsemu boljši kot leto prej. “Problem je tudi, ker nam država za izvedene projekte ne nakaže denarja,” pa je izpostavil celjski župan Bojan Šrot.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.