Slovenija
78 ogledov

Skrbijo za naša življenja

Klic v sili, 112, Cestnik Žurnal24 main
V Sloveniji imamo 13 regijskih centrov za obveščanje. Prijazni operaterji, ki se na številko 112 oglašajo 365 dni na leto, 24 ur na dan s svojo hitro odzivnostjo rešujejo življenja.

Vse premalokrat se spomnimo na tiste, ki na številki 112 v ključnih trenutkih odreagirajo zbrano in hitro. Za marsikatero rešeno življenje se lahko zahvalimo  prav njim.

Ob evropskem dnevu številke 112 smo obiskali operaterja v Ljubljanskem regijskem centru, ki pokriva skoraj četrtino Slovenije, bolj natančno 32 občin.

O samem delu pa smo se pogovarjali s Tilnom Cestnikom in Iztokom Štefaničem z Regijskega centra Ljubljana.

Stresno delo
Po besedah Iztoka je delo operaterja zelo stresno, saj se pri vsakemu pokaže na drugačen način. Nekateri po službi ne morejo spati, spet drugi stresa sploh ne občutijo.

"Imamo pa operaterji usposabljanja za premagovanje stresa, kjer nam pokažejo tudi določene vaje za sproščanje,"
še doda Iztok.

Vsi klici niso stresni
"Na številko 112 občasno pokličejo tudi naše 'stranke', tako jih imenujemo, ki jih poznamo že po glasu in telefonskih številkah. So pa pripravljeni govoriti tudi po uro in pol ali poklicati 30- do 40-krat na večer. Nekateri izmed njih govorijo o politiki, spet drugi o sociali, gospodarstvu, karkoli jim pač leži na duši," pove Iztok.

"Enkrat se je zgodilo, da nas je poklical gospod, ki naj bi potreboval zdravniško pomoč," pravi Iztok Štefanič.

Ko so gospoda vprašali, kje je, je odgovoril, da je v bolnici. Nato so ga vprašali, zakaj ne pokliče zdravnika, jim je ta razložil, da se zdravnik ne oglasi in da tudi sestre ne vedo, kje je.

"Pokličejo nas tudi ljudje, ki v avto zaklenejo ključe. Tudi takim pomagamo, saj imamo na centru številko mojstra, ki zna odkleniti vse avtomobile. Na klicateljevo željo mu posredujemo njegovo številko," nam še pove Tilen Cestnik.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.