Slovenija
31 ogledov

Skrbneje z invalidi

invalidski vozicek Žurnal24 main
Invalidi. Imeli bodo več možnosti izbire pomoči.

"Storitve se bodo izvajale, ko se bo uporabniku zdelo primerno, ne pa kadar ustanova meni, da ima čas. Uporabnik bo ključna oseba," napoveduje Cveto Uršič z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Gre za nov predlog zakona o osebni asistenci za invalide, ki ga bodo na MDDSZ predstavili v sredo.

Zakon bo podoben zakonu o dolgotrajni oskrbi. Posamezniki, stari od 18 do 65 let, bodo do asistence upravičeni, če bodo potrebovali najmanj 20 ur pomoči na teden; takrat bodo s koordinatorjem na zavodu za zdravstveno zavarovanje pripravili individualni načrt pomoči.

Do zdaj so programe asistence plačevale invalidske organizacije, ki so denar dobivale prek razpisov MDDSZ, Fiha in zavoda za zaposlovanje. Po novem pa bo pomoč pri oblačenju in higieni krilo zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, asistenco med izobraževanjem bo plačal štipendijski sklad, asistenco pri delu sklad za spodbujanje zaposlovanja invalidov, spremstvo invalida pa bo kril proračun. "Uporabnik tega ne bo čutil. Ves denar bo dobil iz enega vira, potem pa bodo med sabo poračunali financerji," zagotavlja Uršič.

Zakon, katerega izvajanje bo na leto državo stalo 11 milijonov evrov, naj bi predvidoma začel veljati leta 2013. Na ministrstvu računajo, da bo storitve osebne asistence po novem koristilo dva tisoč invalidov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.