Slovenija
19 ogledov

Skrbno izbrani dokazi?

slovenija 19.03.14,  Janez Jansa, sojenje, Patria, sodisce, Vrhovno sodisce, fot Anže Petkovšek
Odvetnik Janeza Janše očita finskim preiskovalcem, da poskušajo korupcijo dokazati s prirejenimi dokazi.

Franci Matoz, odvetnik predsednika Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, je prepričan, da so preiskovalci na Finskem, ki so preiskovali in zbirali dokaze o domnevno koruptivnem nakupu vojaških oklepnikov Patria, priredili enega od ključnih dokazov.

Zdaj ključen dokaz

Na enega od dokumentov naj bi z roko dopisali imena oseb, ki naj bi sodelovale pri poslu s Patrio. Imena naj bi dokazovala, kako so se razdelile provizije od posla z oklepniki oziroma kdo je koliko prejel. S takšnim dokumentom pa naj bi sedaj na Finskem tožilstvo poskušalo izpodbiti oprostilno sodbo, s katero je tamkajšnje sodišče pred meseci nekdanje vodilne v Patrii opralo krivde. Matoz zagotavlja, da je ta isti dokument že v spisu postopka Patria na Finskem. Posredovali pa naj bi ga tudi v Slovenijo. Preiskovalci pa naj bi zagotavljali, da so ga pravzprav zasegli pri poslovnežu Walterju Wolfu, ki naj bi pri poslu sodeloval kot posrednik. "Preiskovalci in tožilci so ribarili z dokazi in jih selekcionirali," dodaja Matoz. 

"Predvolilni medijski spin"?

Tožilec Andrej Ferlinc, ki postopek zaradi domnevnih nepravilnosti pri slovenski nabavi oklepnikov vodi pri nas, verjame pojasnilu finskega tožilstva, da je dokument glede razdelitve provizij sestavljen iz treh drugih dokumentov in da ni vključen v spis na Finskem. "Točno tak dokument, kot smo ga predstavili je v finskem spisu," pa vztraja Matoz. Finci naj bi se namreč poglobili v pisavo na tem dokumentu in neodvisni grafologinji v Španiji naložili naj preveri komu pripada ta pisava. Ta naj bi, kot pravi Matoz, z veliko verjetnostjo ugotovila, da pripada enemu od finskih preiskovalcev in da na ta dokument nihče od vodilnih iz Patrie, ki se jim sodi, sam ni ničesar dopisoval.

 


Ferlinca je v sredo pojasnilo finskega tožilstva glede izvora tega domnevno spornega dokumenta  pojasnil javno, Matoz pa ta njegov nastop ocenjuje le kot "predvolilni medijski spin".

Komentarjev 1
  • erikkk 17:17 10.julij 2014.

    same larifari izjave samo da bi se oprali ...meji že na bolanost ...