Slovenija
30 ogledov

Skriti učinki toplega vremena na naše praznično počutje

Novoletna smrečica Shutterstock
Kakšen vpliv ima toplo vreme v zadnjih tednih na bližajoče se praznike? Večjega, kot si mislite.

Belega božiča letos ne bo niti ponekod gorah, to je sedaj že jasno. Zanimivo pa je polno tudi drugih posledic na življenje, ki jih bo imelo med prazniki na ljudi in okolje (pre)toplo vreme. 
Znani britanski novinar Etan Smallman je pripravil seznam nekaterih dogodkov in dejstev, ki so posledica toplega vremena, čeprav na prvi pogled tega ne bi nujno povezali. 

Naravnim božičnim drevesom bodo iglice hitro pričele izpadati

Drevesca so običajno posekana že veliko pred božičem, eden od pogojev, da posekana ostanejo v dobri formi pa je, da so takrat že v zimski hibernaciji. Ker je bila temperatura zadnje tedne vse prej kot zimska (spomnite se novembra), bodo iglice verjetno prej pričele odpadati. Odsekano drevo je potrebno nujno postaviti v podstavek, v katerega je mogoče natočiti vodo. Drevesce ne sme biti blizu radiatorjem.

Nižje cene letalskih kart?

Morda se obetajo tudi nižje letalske vozovnice, saj se boletalskim družbam poznalo, da jim ne bo potrebno uporabljati takšnih količin tekočine za odmrzovanje letal pred vzletom. Ne verjamete? Družbi Easyjet so lani delnice močno poskočile tudi ker so imeli zaradi mile zime precej manj stroškov z odmrzovanjem.

Več bo seksa

Znanstveniki trdijo, da mrzlo vreme in premraženi udi zavirajo željo po spolnih občutkih. Strokovnjaki tako pričakujejo več nežnih stikov v prazničnih dneh. Morda nas septembra čaka naval dojenčkov. 

Spolnost | Avtor: Profimedias Profimedias
Ljudje naj bi v toplem vremenu pojedli tudi manj hrane in se zato manj debelili, pravijo nekateri. Mrzlo vreme namreč spodbuja tek, je Smallman še zapisal za Daily Mail.

Ogromni brstični ohrovt

Zaradi ugodnih temperatur naj bi ta poznojesenksa in zgodnjezimska poljšina dobesedno ekplodirala v rasti, zato naj bi bila letina ena najbolj "debelih" v zadnjem desetletju. Nasprptno pa se slabo piše rabarbari, saj ta rastlina potrebuje mraz, da lahko njene korenine globoko poženejo. 

Kadilci bodo delali manj

Pavze za cigareto se zaradi zmernega vremena podaljšujejo, saj mraz ni zaveznik, ki bi zaposlene silil na toplo.

Več denarja bo ostalo v denarnici

Račun za elektriko, ogrevanje in še kakšen drug sezonsko pogojen strošek bo nižji, tudi napeljava se bo manj kvarila. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Ferluci 12:38 24.december 2015.

    Dejstvo je, da so v mrazu kadilci s svojimi 'čikpavzami' krajši, ko cuzajo tisti cigaret kot da bi bili nori. V toplem vremenu si pa vzamejo čas...da, mi 'nekadilci' pa tisti čas delamo. Tako pač je, zato bi morali na ...prikaži več delu prepovedati kajenje, oziroma nekadilcem delovni čas kakšne pol ure skrajšati.

  • prider 22:39 20.december 2015.

    A vi to resno Seni Ćerne?V svojem avtu lahko počnete karkoli, pravite vi? Upam, da nikoli ne prisedem k vam, ker ne vem, kaj vse bi mi lahko naredili po vaši volji.

  • Skippy 17:30 20.december 2015.

    A kadilci so še kar krivi za vse težave v slovenski družbi?