Slovenija
78 ogledov

"Skrito snemanje je nedopustno"

Tokac (Dan D), Tomi Meglič (Siddharta), v ozadju Big Foot Mama. (Foto: Saša Desp Žurnal24 main
Anonimka in skupščina. Odziv nadzornika Sazasa na anonimko: "To je grob poseg v temelje pravne države." Na Sazasovi skupščini danes tudi Siddharta, Dan D in Big Foot Mama.
Za ukinitev Sazasa. Za to naj bi se zavzemal njegov nadzornik Jurij Žurej. Domnevni dokaz naj bi bil zvočni posnetek, pripet v anonimki.

Neplačnik. Matjaž Jelen kot gostinec naj ne bi Sazasu v 15 letih plačal nobenega računa. Jelen očitke zavrača in trdi, da ni lastnik lokala.

Urban Centa. Naj bi se imel za odrešitelja glasbenikov.

Nocoj je v Austria Trend Hotelu zasedala Sazasova skupščina. Med navzočimi so bili poleg Sazasovega vodstva tudi Siddharta, Dan D, Neisha, Gal Gjurin, Trkaj, Šank Rock, Big Foot Mama, Alfi Nipič, Matevž Šalehar - Hamo in številni drugi.

Prek spleta pa je včeraj zakrožila anonimka, v kateri so bili očrnjeni Sazasov nadzornik in direktor Urada RS za intelektualno lastnino (UIL) Jurij Žurej, eden od ustanovnih članov Sazasa Urban Centa, šankrockovec Matjaž Jelen in Dušan Zore.

Incidentov ni bilo
Na skupščini so avtorji govorili predvsem o delitvi denarja in dragem obračunavanju. Glasnega nasprotovanja vodstvu Sazasa, ki ga je bilo po nekaterih ocenah pričakovati, ni bilo, prav tako se ni zgodil nikakršen incident.

Žurej: To so grobi posegi v temelje pravne države in politika naj jih obsodi

Na očitke v anonimki se je odzval tudi nadzornik Sazasa Jurij Žurej: "Anonimke so namenjene diskreditaciji, ki jih uporabljajo tisti, ki z argumenti in instrumenti ne morejo premagati pravne države. Urad RS za intelektualno lastnino bo kljub anonimkam, tožbam, lobistom iz Slovenije in tujine ter siceršnjim poizkusom pritiskov nadaljeval z vsemi postopki, ki bodo zagotavljali spoštovanje zakonodaje. Nadaljeval bo z izvajanjem svojih zakonitih nalog in izpeljal vse naloge. Neupravičeno slikovno in zvočno snemanje, ob predpostavki, da ni zvok tudi ponaredek, in omogočanje posredovanja takšnih posnetkov javnosti je tako kaznivo dejanje kot tudi podlaga za odškodninsko odgovornost.

Matja%C5%BE Jelen, Jurij %C5%BDurej, Du%C5%A1an Zore | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Anonimke so namenjene diskreditaciji, uporabljajo pa jih tisti, ki z argumenti in instrumenti pravne države ne morejo premagati.
Jurij Žurej, direktor UIL


Fotografija (kjer lahko vidite  vidimo Žureja, Jelena in Zoreta, op. a.) je nastala v času, ko še nisem bil direktor UIL in še ni bilo niti jasno, da bo mesto odprto. Takrat sem pisal zakon o medijih in RTV in se pri pisanju družil s številnimi novinarji, uredniki, lastniki medijev, profesorji in nevladnimi organizacijami. Vsako morebitno spremljanje novinarjev in urednikov in ostalih ali celo skrito snemanje, je prava redkost v urejenih demokracijah. Takrat sem pomagal tudi pri pisanju predlogov sprememb zakona o avtorskih in sorodnih pravicah v eni izmed strank državnega zbora. Spremljanje in prisluškovanje političnim strankam in strokovnjakom, ki jim pomagajo, je nezaslišano v urejenih demokracijah. Tudi spremljanje in prisluškovanje direktorjem nadzornih organov, kot so policija, komisija za preprečevanje korupcije, urad za varstvo konkurence, sodniki ali direktor UIL, je nekaj kar v normalnem svetu ne bi smelo biti dovoljeno in ostati nekaznovano. Pričakujem, da bo te grobe posege v temelje pravne države in neodvisnost ter sposobnost delovanja nadzornih institucij v suvereni državi, obsodila tako politika kakor tudi, da bodo storilci preganjani in ustrezno kaznovani. V nasprotnem primeru bi sicer dopuščanje tovrstnih stvari bil jasen znak vsem takšnim osebam in skupinam, da se bo dopuščala diskreditacija in s tem onemogočanje organov, direktorjev in zaposlenih, ki v Sloveniji skrbijo za red in zakonitost in da dopuščamo zakon divjega zahoda ali anarhijo. To pa bi bil nedopusten precedens v Evropi in urejenem svetu. Upam in verjamem, da temu v tem primeru ne bo tako. Torej, UIL deluje in bo še naprej zagotavljal delovanje in spoštovanje pravne države."


Nanjo pa sta se ostro odzvala Urban Centa in Matjaž Jelen, ki sta vse očitke v njej zavrnila, pošiljatelja pa označila za nekoga, ki se skriva za anonimnostjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.