Slovenija
85 ogledov

Skrivajo plače profesorjev

Fakulteto za managemet po aferi z diplomami vodi dekanja Anita Trnavčevič. (Foto Žurnal24 main
Fakulteta za management. Šele po napovedi, da se bomo pritožili IP, bodo po dveh mesecih razkrili plače.

Plače. “Zaposleni so prejemali bruto plačo in pripadajoče dodatke, ki so določeni na podlagi zakona o sistemu plač v javnem sektorju, kolektivne pogodbe in aktov o sistemizaciji.” Tako so nam na fakulteti za management, ki jo vodi dekanja Anita Trnavčevič, v Kopru odgovorili na prošnjo, naj posredujejo letne bruto plače njihovih profesorjev za leti 2008 in 2009. Za podatke smo jih prek Univerze na Primorskem (UP), ki jo vodi rektor Rado Bohinc in kamor spada omenjena fakulteta, zaprosili že 5. oktobra, torej pred več kot dvema mesecema.

Z zadevo je seznanjen glavni tajnik univerze, ker je rektor odsoten.
Mirella Baruca, UP

Ko smo jih opozorili, da nam niso odgovorili ali pa so očitno pozabili pripeti datoteko s podatki, torej plačami, se na to sploh niso odzvali.

Šele ko smo jim včeraj po več telefonskih pogovorih ostro pojasnili, da se bomo, ker očitno skrivajo javne podatke, pritožili informacijski pooblaščenki (IP) Nataši Pirc Musar, so prek službe za odnose z javnostmi sporočili, da proučujejo naša vprašanja in svoje odgovore “še naprej z resornimi sodelavci” in da nas bodo danes ali jutri obvestili, ali jih bodo morebiti dopolnili.

Odločbe IP: plače javne
Na uradu IP pravijo, da konkretnega primera ne morejo komentirati, dokler o njem ne odločijo, so nas pa napotili na v preteklosti izdane odločbe.

Med drugim je Zdravstveni dom Vrhnika na podlagi odločbe IP moral strokovnemu združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov posredovati seznam zaposlenih z zneski bruto plač za januar, februar in marec letos. Prav tako je na podlagi odločbe IP Lekarna Ljubljana morala svoji zaposleni pokazati fotokopije plačilnih listov vseh zaposlenih, na katerih je bil razviden podatek o bruto zneskih izplačane delovne uspešnosti (ki se izplača za prodajo blaga in storitev za trg) za lanski december in letošnji januar.

Preobrat: Dobite podatke
Ko smo včeraj na UP preverjali, ali je s skrivanjem plač na koprski fakulteti seznanjen tudi rektor, smo dobili odgovor, da ne, “ker je odsoten”, da pa je obveščen glavni tajnik. So nas pa takoj nato poklicali s fakultete za managemet in nam za danes obljubili tudi podatke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.