Slovenija
154 ogledov

Skrivajo slabo poslovanje

branka babič
1/3
Delo
(Ne)učinkovito. Kar pet direktorjev plačujemo za iskanje dela za zapornike. Zavod Golovec. Poslovno poročilo javnega, državnega zavoda je tajno, direktorica pa ima še svoje podjetje.

“V javnem gospodarskem zavodu (JGZ) Golovec včasih dela celo več javnih uslužbencev kot zapornikov. Direktorico zavoda na naslovu zavoda vidijo redko, ker si je nekje v Ljubljani najela poslovne prostore. Nihče ne ve, kaj dela tam. In vse to plačuje država, medtem ko se varčuje celo pri socialnih transferjih,” je pred časom jezno navrgel sogovornik, sicer vključen v proces pogajanj o varčevanju ob rebalansu proračuna.

Golovec “manj uspešen”

Delavnice zavoda smo si šli tako na Povšetovo ulico 5 ogledat od blizu. Ob našem obisku (ki je bil napovedan) so v njih res delali le štirje zaporniki, a so bili tam tudi dva inštruktorja, paznik, v pisarni ob delavnicah (ki je bolj spominjala na ropotarnico) pa poslovna sekretarka. Direktorica JGZ Golovec Branka Babič je to pojasnila z “zdaj je čas za malico” in dodala, da zaporniki delajo še na dveh drugih lokacijah. A na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS), ki jo vodi Dušan Valentinčič, so potrdili, da je v Ljubljani marca v povprečju delalo le 5,7 odstotka vseh zaprtih in da zavod Golovec pri vključevanju zaprtih v delo spada med “manj uspešne”.

Negativen rezultat

Javne zavode za delo zapornikov smo v Sloveniji dobili leta 2002. Vseh pet je v izključni lasti države in vsak ima svojega direktorja. Ti so januarja prejeli od 3.059 do 3.785 evrov bruto plače. Pravosodno ministrstvo je naša vprašanja, ali obstaja analiza učinkovitosti JGZ in kaj kaže, poslali kar na UIKS. Tam pa so priznali, da “ta organizacijska oblika ni optimalna in je tudi začasna”, zavodi pa se spopadajo s pomanjkanjem “primernega dela in posledično z negativnim poslovnim rezultatom”. Kolikšen je skupni minus, niso razkrili.

Letno poročilo “interno”

Smo pa od Babičeve, ki JGZ Golovec vodi od aprila 2010, želeli vsaj letno poročilo za ta zavod. Našo prošnjo je zavrnila z besedami, da dokument “v celoti ustreza definiciji zaupnega podatka” in ima oznako “interno”. Na UIKS so njene navedbe potrdili, a dodali, da so letna poročila določenih drugih JGZ javna. Zakaj kot ustanovitelj dopuščajo “tajnost” dokumenta, ki je po zakonu javen, niso utemelji. Molčijo pa tudi o tem, ali je Robin Majnik, zaposlen na UIKS in hkrati predsednik pravnega odbora JGZ Golovec, res na misiji na Kosovu, zaradi česar menda težko nadzira JGZ Golovec. Babičeva pa je na vprašanje, zakaj je njena pisarna dislocirana, naslova pa na njeni uradni vizitki ni, odgovorila, da “zaradi pomanjkanja ustreznih delovnih prostorov” na Povšetovi ulici 5.

Komentarjev 5
  • macx 07:04 10.april 2012.

    To ni osamljen primer... ogromno šefov raznih državnih inštitucij ima sovje podejte, največrkrat kar za svetovanje, saj je tako najlažje parti denar... to bi morali prepoveta, saj če to ni konfilkt interesov, pol pa tudi ne vem, kar je...

  • stela 05:40 10.april 2012.

    .....drugač pa,....ti prasička ti.....na tej sliki pa tko gleda kt da bi ji kdo j hotu

  • stela 05:39 10.april 2012.

    Kdo pa je majer?