Slovenija
4 ogledov

Skrivno o prihodnosti koalicije

SLS po nepreklicnem odstopu Šrota znova vodi Podobnik. Žurnal24 main
Na neformalnem srečanju, o katerem javnosti niso obveščali, so se v sredo sestali predsedniki štirih koalicijskih strank. Tokrat prvič tudi z novim predsednikom SLS Bojanom Šrotom.

Kot je pojasnil prvak SLS Šrot, je sestanek sklical predsednik vlade Janez Janša, pobudo zanj pa je dal SLS, kar je po njegovih besedah logično, glede na to, da se je spremenilo strankino vodstvo. "Šlo je za delovno kosilo, ki je potekalo v zelo prijetnem in sproščenem vzdušju," je pojasnil Šrot, ki se je sicer takšnih sestankov v preteklosti že udeleževal kot strankin podpredsednik. Po njegovih navedbah so pogledali rezultate zadnjih treh let. "Ugotovili smo, da je velik del koalicijske pogodbe realiziran in da bo tudi na koncu tega mandata tako," je pojasnil Šrot, ki pravi, da so se pogovarjali o pokrajinski zakonodaji. Povzel je, da je projekt na vladni ravni praktično končan, usklajen v največji možni meri, z upoštevanjem mnenj in predlogov tudi opozicijskih, ne le koalicijskih strank.

Šrot: Skrivno zaradi "urejanja zadev v hiši"

Sestanek naj bi bil po Erjavčevih besedah sproščen in nanj naj ne bi vplival nedavni spor med Janšo in predsednikom uprave Pivovarne Laško Boškom Šrotom. © BOBO

 
Na vprašanje, kako to, da javnost o srečanju ni bila obveščena, Šrot odgovarja z besedami, da to verjetno ni bil prvi tak sestanek, o katerem javnost ni bila obveščena, saj so "sestanki del nekih notranjih razmerij ali – bom rekel – urejanja zadev v hiši". Ocenjuje, da bodo s koalicijskimi partnerji korektno sodelovali do konca mandata. Zahtevo za sklic srečanja je v skladu s koalicijsko pogodbo na konstitutivni seji sprejel izvršilni odbor SLS, ki je povedal tudi, o katerih temah si želijo pogovora. Poleg pokrajinske zakonodaje je Šrot omenil še predsedovanje EU, ki je pred vrati. Po Šrotovem mnenju ni nikakršna ovira, da v nasprotju z drugimi predsedniki koalicijskih strank in svojim predhodnikom sam kot minister ni član vlade. "Nekaj malega smo rekli tudi na to temo, da se je to pravilo porušilo, ampak to je pač stvar, na katero se ne da vplivati, ker so kongresi strank lahko tudi nepredvidljivi." Sam ne vidi kakih funkcionalnih težav, okoljski minister, prejšnji predsednik SLS, Janez Podobnik pa bo imel pooblastila kot strankin podpredsednik. Tako bo tudi ta vsakotedenska ali celo pogostejša koordinacija lahko potekala, je prepričan.

O sredinem srečanju v stari vladni palači, ki sta se ga poleg premierja Janše in Šrota udeležila še predsednika preostalih dveh koalicijskih partneric NSi in DeSUS, Andrej Bajuk in Karl Erjavec, je poročal časnik Delo. Poleg Šrotove prinaša tudi Erjavčevo oceno, da je bil sestanek sproščen in miren in da nanj ni vplival nedavni spopad med Janšo in predsednikom uprave Pivovarne Laško Boškom Šrotom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.