Slovenija
22 ogledov

Skrivnosten izvor denarja za parcelo

Zmago Jelinčič (Foto: Saša Despot) Saša Despot
Poslanci morajo protikorupcijski komisiji predložiti podatke o svojem premoženju, a ti niso javni. Tudi Jelinčičevi, ki vključujejo novo parcelo v Semedeli, ne.

Čeprav morajo javni funkcionarji, torej tudi poslanci, v obdobju opravljanja svoje funkcije in še eno leto po njenem prenehanju komisiji za preprečevanje korupcije predložiti podatke o premoženjskem stanju, ti niso javni. Tudi podatki o premoženju dolgoletnega poslanca in predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, ki je skupaj z ženo Moniko na javni dražbi za 576 tisoč evrov kupil dobrih dva tisoč kvadratnih metrov veliko parcelo v Semedeli, ne. Javna objava podatkov naj bi zaživela v prihodnjih letih.

Premoženje ocenjuje na deset milijonov

Jelinčič na vprašanje, od kod mu s poslansko plačo denar za nakup takšne nepremičnine, za časnik Finance odgovarja, da sta del denarja prispevala skupaj z ženo, del so mu posodili prijatelji, prodal pa naj bi tudi nekaj stvari iz svoje zbirke, vendar podrobnosti ne navaja. Včeraj je za zurnal24.si na vprašanje, od kje mu denar, opozoril, da v politiko ni prišel "gol in bos" kot 99 odstotkov preostalih politikov, ampak s hišo v centru Ljubljane, firmo za zbiranje in predelavo zdravilnih zelišč ter privatno banko in hranilnico. Svoje premoženje je ocenil na deset milijonov evrov.

Finance v današnjem prispevku spominjajo, da je Jelinčič pred zadnjimi volitvami julija 2008 povedal, da prejema 2.700 evrov neto plače, svojo hišo je ocenil na pet milijonov evrov, na banki ni imel prihrankov oziroma depozitov, prav tako ni imel dolgov. Bil je lastnik vrednostnih papirjev, ki izvirajo iz vloženega certifikata (NF1N, NF2R in VHDR) in so zdaj so vredni 1.257 evrov.

5.125 evrov bruto plače

Pojasnil je, da ima precej umetnin – o vrednosti ni želel govoriti –, v garaži pa audija 1.9 TDI in renaulta laguno. Konec leta 2009 je Mojim financam zaupal podobne podatke, le neto plača za oktober 2009 je bila višja za 114 evrov. Zdaj po podatkih iz državnega zbora prejema okoli 5.125 evrov bruto poslanske plače, v treh letih pa je po naših izračunih dobil približno 97 tisoč evrov neto plače, s katero mora plačevati tudi življenjske stroške.

Če bi Jelinčič v 19-letni poslanski karieri vsak mesec prihranil 1.250 evrov, bi se mu ob sedemodstotni obrestni meri nateklo dovolj denarja za nakup omenjene nepremičnine skupaj z davkom, je izračunal časnik.

Komentarjev 4
  • vladek 14:13 13.avgust 2011.

    Plemeniti,ni plemiški naziv,samo ime ti pove,PLEMENITI da je nekaj naredil plemenitega,in ni dedni naziv.Jelinčić sigurno ni nič naredil plemenitega.Toliko v vednost

  • Avatar roksa
    roksa 19:27 12.avgust 2011.

    Mislim, mož ima plemiški naziv, pol se pa sprašujete od kot mu dnar!!!!Modra kri, pač!!! :))))))

  • Bralec 19:15 12.avgust 2011.

    5.125 evrov bruto plače za kaj. Da nas je imel za norce in nas posiljal ne vem kam. Ja enim je pa res lepo. Za nic dela lepa placa. Prevec lepa. In kolk je takih in pa takih ki imajo ...prikaži več se velikooooo vecje place. Zato pa smo tam kjer smo.