Slovenija
329 ogledov

Skrivnostna moč razburja delavce

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Delavce na čakanje, vodstvo podjetja pa se krepi. Pavček pravi, da za posebne projekte.

V Tovarni vozil Maribor (TVM) uprava še vedno nima denarja, da bi več kot 170 delavcem nakazali izostale plače in regres, denar pa očitno imajo za novo delovno silo v vodstvu podjetja. “K nam se že eno leto vozi skrivnostna gospa Savina Golob, za katero nihče ne ve, kaj v našem podjetju dela. Prej ni bila tako opažena, vendar se že nekaj časa vozi k nam in parkira pred vhodom v upravno stavbo svoja dva avtomobila znamke Porsche. Kot da se dela norca iz nas, ki nimamo denarja niti za avtobus, ker ne plačajo našega dela,” sta nas v tem tednu obvestila kar dva delavca iz TVM.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
“Je za posebne projekte”
V tajništvu uprave TVM so nam sicer potrdili, da je pri njih Savina Golob, vendar nam je kljub vztrajnemu klicanju ni uspelo dobiti na telefon. “Trenutno je ni v pisarni,” nam je vsakič pojasnila tajnica. Tudi na spletni strani TVM ni nikjer omenjena, kaj šele, da bi bil kje zapisan njen elektronski naslov, saj smo ji želeli poslati vprašanja. “Savina Golob dela v podjetju TVM. Za vsa vprašanja se obrnite na upravo podjetja TVM,” nas je prvič po telefonu na hitro odpravil Zdenko Pavček, predsednik uprave skupine Viator & Vektor, pod katero spada tudi to mariborsko podjetje.

Janez Lipuš, prvi mož TVM, pa glede Golobove ni želel dajati komentarjev: “Dvomim, da ste se pogovarjali s Pavčkom. Vse, kar vas zanima glede Golobove, vprašajte službo za odnose z javnostmi podjetja Viator & Vektor, saj je k nam prišla na njihovo pobudo.” Iz službe za stike z javnostmi smo dobili le splošen odgovor, da je poslovno sodelovanje predmet medsebojnega dogovora, o katerem z vidika poslovne etike ne govorijo. Še enkrat smo poklicali Pavčka, ki je bil tokrat zgovornejši: “V delo v TVM se ne vključujem, vem pa, da ona tam dela na finančnem področju.” Potrdil je, da Golobova dela v njegovem hčerinskem podjetju, ker se bo to mariborsko podjetje v prihodnosti povezovalo in se bodo ustanovili novi projekti. “Tam je za posebne projekte,” je dodal. Ko smo mu pojasnili, da so nas nanjo opozorili delavci in da tudi oni ne vedo, kaj tam vsak dan počne, je predsednik uprave Viator & Vektorja odgovoril: “Zakaj pa bi morali delavci to vedeti? Sploh pa ne dajem nobenih izjav, nobenemu nič. Prav nikomur.”

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Sindikat je ne pozna

Golobova je neznanka tudi Branku Mediku, sekretarju sindikata Skei, ki si še vedno prizadeva, da bo več kot 170 delavcev v TVM kmalu prejelo izostale plače in del regresa. Naj spomnimo, da smo že večkrat poročali o agoniji, ki jo preživljajo zaposleni, ki se vedno znova bojujejo za izplačilo plač z dvomesečno ali celo večjo zamudo. “Čeprav delavcem še niso izplačali plač za februar, je vodstvo najbolj ubogim, ki nimajo več niti za kruh, nakazalo po sto evrov. Takšnih je bilo šest. Za gospo, o kateri mi pravite, pa prvič slišim. Dvomim, da so v teh kriznih časih koga na novo najeli ali zaposlili,” je povedal Medik, ki krivdo za že dlje časa trajajoče razmere v podjetju vali bolj na banke kot na samo podjetje.

5 od šestih transakcijskih računov ima podjetje TVM še vedno blokiranih.

Kdo je Savina Golob?
Skrivnostna. Golobova ni novo ime v poslovnem svetu. Nekdaj je bila izvršna direktorica v Novi KBM, nadzorovala je Infond Holding, pozneje pa je bila v tem podjetju celo članica uprave. Še vedno sedi v nadzornem svetu Alpine Holding, časnik Finance pa poroča, da so jo kot nekdanjo prokuristko Radenske ovadili murskosoboški kriminalisti zaradi domnevno sporne prodaje delnic Pivovarne Union konec leta 2001.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.