Slovenija
29 ogledov

Skrivnostni o nakupu

Kranjski župan Mohor Bogataj je obrazložitev nakupa zemljišča na Zlatem polju ob Žurnal24 main
Mestna občina Kranj. Kupuje zemljišče na Zlatem polju, pa ne pove, katerega in zakaj. Svetniku Velovu se to zdi sporno.

Dva milijona evrov namerava kranjska mestna uprava odšteti za nakup zemljišča na Zlatem polju. Ker nakupa še ni obrazložila, je vzbudila dvom v smiselnost in upravičenost.

Raje za vrtce
Zaprtje
. Kranj bi lahko imel veliko težav na področju vzgojnega varstva, ker nekaterim starejšim vrtcem grozi zaprtje. Prejšnja mestna oblast je nameravala težavo rešiti z obnovo in prilagoditvijo nekdanje ekonomske šole. Del sredstev je nameravala zagotoviti s prodajo omenjenih starih objektov, iz lastnega proračuna pa bi morala po ocenah nekdanjega podžupana Igorja Velova dodati še dva milijona evrov.

Najbolj glasno je pojasnila na zadnji seji zahteval svetnik Igor Velov. "Skrajno neodgovorno se mi zdi, da občina načrtuje nakup zemljišča, pa ne pove, za katero sploh gre in kakšen bo njegov namen. Kaj bomo počeli z njim, da se mora občina zadolžiti?" se sprašuje nekdanji podžupan. Čudi ga, da mestna uprava predvidenega nakupa ni pojasnila že na seji. Še več, odgovora na ta vprašanja ni dobil niti en teden po njej. "To je totalno netransparentno," je dejal.

Naj zapravi za vrtec
V luči pomanjkanja osnovnih informacij se zdi Velovu namera občine nesmiselna: "Zlahka bi se ji morali odpovedati. Če ta uprava že mora zapraviti dva milijona evrov, je bolje, da ju vloži v vrtec Čira čara (nekdanja ekonomska šola, op. a.) in rešuje problematiko predšolske vzgoje za naslednja leta. Tristo otrok čaka pred vrati. Če bo mestna uprava tako neodgovorna, jih bo še več."

Velov se v ugibanja okrog predvidenega nakupa ni želel preveč spuščati, sumi pa, da je povezan z reševanjem ledene dvorane na Zlatem polju. "Ne rešujmo napake Mohorja Bogataja s še večjo napako," je ob tem posvaril. Spomnimo, dvorana sicer stoji na občinskem zemljišču, vendar pa projekt v času prvega Bogatajevega županovanja ni bil zastavljen v skladu s starimi prostorskimi dokumenti, zato je bilo gradbeno dovoljenje po pritožbi lastnika sosednjega zemljišča razveljavljeno.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Pogovori s Pavšlarjem
Od kranjske mestne uprave konkretnih odgovorov na vprašanja v zvezi z nakupom zemljišča na Zlatem polju nismo prejeli, zgolj pojasnilo, da bodo namen podrobno pojasnili v predlogu proračuna. Bi pa prodajalec lahko bil prav lastnik sosednjega zemljišča Boris Pavšlar. Ta je pogovore z občinsko upravo potrdil. "Preverjali smo možnosti za rešitev problematike ledene dvorane. Med možnimi rešitvami je občina omenila tudi odkup zemljišča," je dejal.

Gre za nekaj več kot 12 tisoč kvadratnih metrov, o ceni pa se očitno sploh še niso pogovarjali. "Ponudbe, ki bi vsebovala višino kupnine, nisem prejel," je povedal Pavšlar. Iz njegovega odgovora je mogoče razumeti tudi, da je zemljišče, če bo ponudba ugodna, pripravljen prodati, po kakšni ceni, pa ni izdal. "Konkretnega vprašanja o ceni ne morem komentirati, ker je to odvisno od vseh elementov dogovora, če bi do njega dejansko prišlo," je zaključil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.