Slovenija
16 ogledov

Skupaj 24 prijav domnevnih kršitev

(Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
V času, ko je v državi veljal volilni molk, je dežurna služba na ministrstvu za notranje zadeve obravnavala skupaj 24 domnevnih kršitev volilnega molka. Največ se jih je nanašalo na objave v medijih.

Od 24 prijav kršitev se jih deset nanaša na objave v medijih, osem na internet, štiri na deljenje propagandnega materiala, dve pa na neposredno nagovarjanje.

Šest prijav je prišlo iz Osrednjeslovenske regije, po tri prijave so iz Gorenjske in Podravske regije, po dve iz Savinjske, Obalno-kraške in Notranjsko-kraške regije, po ena pa iz Pomurske, Goriške in Koroške regije. Za tri prijave pa ne vedo, na katero regijo se nanašajo.

Kaj je prepovedano?
30-dnevna volilna kampanja se je uradno začela 11. marca, zaključiti pa se je morala najpozneje 24 ur pred dnevom glasovanja. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju.

Za kampanjo štejejo vse oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. Za kampanjo štejejo zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter pozivanje volivk in volivcev, kako naj glasujejo.

Na ministrstvu za notranje zadeve je v tem času delovala dežurna služba, kamor so državljani lahko sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Za kršitve volilnega molka so sicer predvidene globe v višini od 120 do 1.200 evrov.

OPOZORILO UREDNIŠTVA: Zaradi predreferendumskega molka smo izklopili možnost komentiranja.