Slovenija
19 ogledov

Skupaj proti Italiji

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Apek in Hakom bosta nastopila skupaj proti italijanski zasedbi njunega frekvenčnega spektra.
Gospodarska škoda
Slovenija je izvedla digitalni prehod, a kljub temu ne more izkoristiti možnosti, ki jih prinaša nova (digitalna) tehnologija (večje število TV programov, bolj kvalitetna slika ter razvoj novih vsebin in storitev).
Posledica tega je precejšnja gospodarska škoda za slovenske izdajatelje avdio-vizualnih vsebin, italijanska zasedba frekvenčnega spektra pa pomeni tudi onemogočanje ohranjanja in nadaljnjega razvoja nacionalne kulture.

Regulatorja Slovenije (Apek) in Hrvaške (Hakom) sta se dogovorila, da bosta okrepila sodelovanje pri reševanju težav, ki jih z zasedbo njunega frekvenčnega spektra povzroča Italija, so sporočili z agencije za pošto in elektronske telekomunikacije.

Skupno bosta nastopila že prihodnji mesec, ko bo na sedežu Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) v Ženevi potekalo srečanje na temo italijanskega prisvajanja frekvenc.

Številni italijanski izdajatelji imajo namreč mednarodno neusklajene, torej nelegalne frekvence. Apek je Italijo prijavil in peljal postopke proti njej, vendar Italija sprejetih sklepov ne upošteva.

ITU je pozval Italijo in Slovenijo ter vse ostale prizadete države (Hrvaška, BiH, Črna gora, Albanija, Avstrija, Grčija, Libija, Malta, San Marino), da se udeležijo prvega multilateralnega sestanka.

Poleg tega bosta regulatorja odprla vprašanje italijanske zasedbe njunih frekvenc tudi pri drugih mednarodnih institucijah. Zasedba frekvenčnega spektra namreč onemogoča tako tehnološki kot tudi nadaljnji razvoj avdio-vizualnih vsebin v prizadetih državah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.