Slovenija
71 ogledov

Skupaj tehtata skoraj tono

Postavitev drogov v Piranu
1/8
Aleš Rosa
S konjsko vprego na Tartinijev trg pripeljali nova jambora.

Lesena drogova na kamnitih podstavkih, ki krasijo Tartinijev trg v Piranu, in so kulturni spomenik lokalnega pomena, je načel zob časa; obe bazi lesenih stebrov, vpetih v kamniti nosilec, sta bili prepereli, poškodovani od zajedalcev in v delih gnili.

Zaradi nevarnosti zloma in porušenja, so oba stebra pred časom odstranili, danes pa slovesno in na tradicionalen način postavili nazaj.

Nova drogova je po načrtih piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine izdelal zavod Mediteranum. Drogova za zastave sta visoka približno 15 metrov in pol, izdelana sta iz lesa macesna in sta pred atmosferskimi vplivi zaščitena z lanenim oljem. Vrh drogova krasi in ščiti bakreni zaključek s kroglo. Skupna višina celotnega droga od kamnitega podstavka do kovinskega vrha znaša tako blizu 17 metrov, skupaj pa tehtata skoraj tono.

Na stebrih vklesane mere

Konservatorsko restavratorske posege na kamnitih stebrih, na enem je izklesan Sv. Jurij na drugem pa beneški lev, je opravilo podjetje Crma d.o.o.. Posebnost stebrov je, da so bile na njih vklesane dolžinske mere za blago in drva. Lesene stebre so iz marine v Luciji v Piran prepeljali popoldne s konji in lesenim vozom. Prevoz in dvig drogov na starodavni ročni način je opravilo konjeniško društvo Sv. Štefan iz Vipave. Obnovitvena dela so stala blizu 16 tisoč evrov. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.