Slovenija
537 ogledov

Skupaj z mamo na zavod

ljubljana 29.03.11, Nuk, Narodna in univerzitetna knjiznica, knjiznica, Turjaska Anže Petkovšek
Študenti in mladi. Mame za polnoletne otroke urejajo štipendije, študentske domove, bone in še kaj. Antropologinja. Po biološki starosti so odrasli, funkcionalno pa ne. Krivi so starši.

"Definitivno drži, da se na študentsko svetovalnico SRCe prepogosto namesto študentov obračajo starši. Ocenjujem, da je med letom takih primerov med 20 in 30 odstotki, pred začetkom študijskega leta, ko se na nas obračajo predvsem bruci, pa ta številka močno naraste – nekje nad 50 odstotkov, žal tudi do 70," nam na vprašanje, ali se po nasvete za svoje "odrasle" otroke nanje obračajo tudi starši, odgovarja direktorica Zavoda Študentska svetovalnica Sanja Leban Trojar.

Socialno poškodovani

"To je eden od rezultatov narcistične socializacije, ki smo ji priča v zadnjih 20 letih – gre za podaljšani infantilizem in pomanjkanje socialnih veščin. Ne glede na biološko starost, 18, 20 ali več let, ta človek še vedno ni funkcionalno odrasel," pojav pojasnjuje antropologinja Vesna Vuk Godina, ki glavno krivdo pripisuje vzgoji v družini.

Podobno izkušnje imajo na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ). "V Ljubljani se vsak dan srečujejo s takimi primeri, drugod nekajkrat na mesec," pravi Katja Vatovec. Najpogostejši so primeri, ko se želi mlajši odrasli prijaviti v evidenco brezposelnih – takrat starše zanima, kakšne obveznosti in pravice bo imel, kličejo pa tudi, kadar zadeve niso rešene skladno z njihovimi željami ali kadar želijo opravičiti odsotnost otrok.

Kot primer navajajo brezposelno diplomantko: "Na vse individualne obravnave z njo pride mama. Svetovalka vedno znova prosi, naj mama ne bo navzoča. Po zaključku mama piše elektronska sporočila, kliče svetovalko in zapoveduje, kaj bi njena hči lahko delala. Želje hčerke pa so drugačne." Vuk Godinova pri tem opozarja, da so takšne otroke starši resno socialno poškodovali, a se nad tem ne bo nihče zgražal, medtem ko bodo hudo obsojali starša, ki bo majhnega otroka "enkrat po riti".

Največ pri nadarjenih

Na Javnem skladu RS za razvoj kadrov in štipendije največ klicev med obravnavo vlog prejmejo od staršev Zoisovih štipendistov, ki kličejo skoraj vsak dan, tudi večkrat na dan, izjema pa niso niti doktorski študenti. Vuk Godinova ob tem izpostavlja zmoto, da so najbolj nadarjeni tudi socializirani: "Pamet nima nobene zveze s tem, ali imate socialne veščine ali ne."

"Imamo primere dijakov, ki pridejo na svetovanje za dodiplomski študij v tujini. Včasih se izkaže, da bodoči študent točno ve, kaj ga zanima, kakšni bodo postopki, a starši ne zaupajo, da se bo znašel, in zato bdijo nad njim," pojasnjujejo na Skladu. V Klubu študentov Kranj (KŠK) pa so se srečali s primerom, ko je mama študentko prijavila na projekt Mlade mamice, namenjen dekletom, ki med študijem postanejo mame. "Če je hči dovolj stara, da ima svojega otroka, naj bo tudi dovolj odgovorna, da se sama pozanima o pravicah, drži?" komentira Mojca Jagodic iz KŠK.

Tako sodelavci Sklada kot ZRSZ, hiše SRCe in KŠK menijo, da bi morale biti njihove "stranke" sposobne same pridobivati informacije in samostojno komunicirati z javnimi institucijami.

 

Preberite si še komentar Pri 20 letih jim ponujajo dudo.

Komentarjev 5
  • stalker 15:08 13.september 2013.

    nenene kriva je država in ne vzogja splohk pa nevem kaj ma vzgoja z tem mislm lol a ne ,enostavno je drzava use kriva zdj pa recmo uzamemo enga nepametnega cloveka recmo mene mam sam srednjo solo narjeno ker je ...prikaži več 3+2 pretesko pa od kje si bom jst use zapomnu zakone pa te papirje treba uredit pa une papirje treba uredit pa pjt tm pa te poslejo nazaj tm pa spet tm in tko naprej ja pol pa itak da se zgubis pa neves kako naprej enostavno prevec je usga sam da drugi ce bi kj zajebal ane da si krijejo hbet da nebi kj pol blo ne pol pa itak mi mladi najebemo k nevs kaj pa kako naper kam mors it prvo pa te zajebancije nj smotana drzava mal ukine te papirje k si moras rihtat k je prevecccc tega sranja

  • zic 09:20 13.september 2013.

    v prvi vrsti menim,da je kriva celotna družba sploh pa ljudje na določenih delovnih mestih. Ko se npr. pojavi neuk oz. mladenič ali mladenka brez prakse na okencu, da bi sam kaj uredil, ga samo veselo odšetajo namesto, da bi ...prikaži več se zavzeli in jim pravilno razložili. Razlagajo pa tako, kot da imajo pred seboj osebo z dvajsetletnimi izkušnjami in to je največji problem, da jih družba ne sprejema kot odrasle ampak jih imajo za otroke do 40-leta.

  • Dejan+ 09:02 13.september 2013.

    a starši da so krivi ? pomoje je pa levji delež krivde v šolstvu, ki iz otrok dela fakt idiote, ko pa je treba v real lajfu nekaj praktično storit, pa klonejo. Pa ne gre toliko za znanje in izkušnje ...prikaži več ampak gre za samozaupanje in samozavest. Veliko je situacij , v katerih je človek prvič in se ne znajde in nič ne ve in nima bližnjega, na katerega bi se obrnil. Če ti mladincu nekdo prvih 20 let "odnaša rit" in dela namesto njega je pa jasno, da se bo nanj obrnil na pomoč znova in znova.