Slovenija
2729 ogledov

Skupina HSE tarča napada, takšno je stanje elektrarn

HSE Saša Despot
Proizvodnja električne energije zaradi vdora v informacijski sistem ni ogrožena, trdijo na HSE.

"V skupini HSE so v minulih dneh zaznali potencialno nevarne aktivnosti v informacijskem sistemu skupine HSE. Analiza je pokazala, da je šlo za vdor v sistem. Strokovne ekipe s področja IT in kibernetske varnosti so nemudoma pristopile k reševanju incidenta. O njem je HSE takoj obvestil vlado Republike Slovenije, upravo SDH, ELES, policijo ter druge relevantne državne organe in vse strokovne ekipe HSE, pristojne za nemoteno izvajanje poslovanja in obratovanja proizvodnih objektov v skupini. Trenutno pri vseh procesih HSE sodeluje z URSIV. Obveščanje in usklajevanje ukrepov potekata ves čas reševanja varnostnega incidenta," so sporočili iz HSE.

Elektrarne HSE obratujejo nemoteno, oskrba Slovenije z električno energijo je še naprej zanesljiva, poudarjajo. V HSE se v sodelovanju s strokovnjaki vseh deležnikov trudijo za čim prejšnjo vzpostavitev nemotenega delovanja skupine HSE.
 
Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da so prejeli "prijavo napada na informacijski sistem ene od gospodarskih družb". Z njo aktivno sodelujejo skupaj z ostalimi deležniki za zagotavljanje varnosti na tem področju. "Slovenska policija izvaja intenzivno kriminalistično preiskavo, zato več informacij trenutno ne moremo posredovati," so zapisali.

Direktor Urada vlade za informacijsko varnost Uroš Svete je povedal, da so bili s strani SI-CERT-a v četrtek ob petih popoldne obveščeni o kibernetskem incidentu. Prve informacije so kazale, da gre za nepooblaščen vstop v informacijski sistem, zato je bila podana tudi prijava na policijo. V HSE so napad zaznali v noči iz srede na četrtek. 

Svete je pojasnil, da je prišlo do uspešnega poskusa infiltriranja in zaklepanja datotek. Sprva je kazalo, da so s tehničnimi ukrepi napad zamejili, a se je danes ponoči napad intenziviral in razširil. Podjetje HSE je angažiralo tako lastne kot zunanje strokovne ekipe, da bi prišli do vzroka incidenta. Ekipe delajo tudi na samih lokacijah. Za zdaj ni prišla nobena zahteva po odkupnini, kar pa ne pomeni, da ne gre za izsiljevalski virus. 

Napad naj bi bil za zdaj omejen zgolj na poslovne sisteme HSE in se naj ne bi razširil v druge sisteme.

Svete je povedal, da je energetski sektor v Evropi v zadnjem obdobju pogosto tarča tovrstnih napadov.  Energetika je eden od kritičnih sektorjev, saj je veliko stvari odvisnih od tega sistema. "Živimo v času, ko se ranljivosti sistemov pojavljajo dnevno, odzivni čas za obrambo je lahko samo nekaj minut," je poudaril.

Za zdaj uprava ni razglasila stanja povečane ogroženosti. V takem primeru bi uprava zavezancem izdala odločbe, kaj je treba narediti. Povečano ogroženost bi razglasili, če bi se izkazalo v primeru HSE, da je bil zlorabljen produkt, ki ga uporablja veliko podjetij, državljanov ali državna uprava.

Po poročanju portala 24ur.com naj bi se zgodil vdor v varnostno nadzorni sistem in požarne alarme, ob tem pa naj bi bili prizadeti tudi sistemi TEŠ, Dravskih elektrarn in Premogovnika Velenje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Kmodri 23:30 25.november 2023.

    Rusofili! Saboterji!

  • Avatar lopov
    lopov 15:28 25.november 2023.

    RUSKI HEKERJI.. imajo evropo pod drobnogledom odkar so sankcije evrope proti rusiji... tako je to kar seja# to žanješ... neuki pametni poslanci...

  • Avatar Leon
    Leon 14:07 25.november 2023.

    Lopovi imajo visoko izobrazbo ? Včasih so kradli elektriko iz omaric ....