Slovenija
80 ogledov

Skupina migrantov se iz Slovenije prostovoljno vrača domov

LETALO, ADRIA AIRWAYS, TURKISH AIRLINES Žurnal24 main
Skupina osmih migrantov - sedem Iračanov in en Iranec - se je danes prostovoljno odločila za vrnitev v domovino.

Sedem Iračanov in en Iranec se je danes prostovoljno vkrcalo na letalo za Turčijo, saj so se odločili, da bi se radi vrnili domov. "Gre za skupino migrantov, ki so bili 13. februarja 2016  zavrnjeni s strani avstrijskih varnostnih organov," nam je pojasnila Vesna Drole z Generalne policijske uprave.

Skupina posameznikov je bila zadnja dva tedna nastanjena v Centru za tujce v Postojni, kjer so jim slovenski policisti predstavili postopek in ponudili možnosti prostovoljnega   vračanja,  ki  ga  skupaj  s policijo  izvaja  na razpisu izbrana mednarodna organizacija za migracije IOM. 

"Migranti so se odločili za to možnost in podpisali   dogovor  o  prostovoljni  vrnitvi  v  matično  državo," je še navedla Droletova in dodala, da so sami poudarili,  da je  razlog  za  takšno odločitev v tem, da njihova pričakovanja niso bila izpolnjena, zato so se želeli čim prej vrniti domov.

Kaj sledi po prostovoljni vrnitvi? 

Tistim, ki pa se bodo za vrnitev v državo odločili prostovoljno, pa naj bi pri reintegraciji v družbo individualno pomagala na javnem razpisu izbrana Mednarodna organizacija za migracije. Poleg organizacije potovanja nazaj v domovino je organizacija zadolžena tudi za reintegracijski program, kar pomeni načrt posameznika glede nadaljevanja izobraževanja, zaposlitve, zdravljenja oziroma kakšno drugo vrsto pomoči. 

Na ministrstvu ocenjujejo, da bi se v naslednjih dveh letih prostovoljno iz Slovenije vrnilo med 40 do 60 tujcev. Od tega naj bi se jih 60 odstotkov vrnilo v države Jugovzhodnega Balkana (vključujoč Turčijo in Gruzijo), 30 odstotkov na območje Azije in 10 odstotkov v države z afriškega kontinenta.

Komentarjev 24
  • Zmago 15:14 26.februar 2016.

    Aja pa f guzlna @Baruta Ćefurskega vzemi s sabo,........ bosta tam dol razlagala o ksenofobiji, strpnosti, mavričnih zastavah, ženski emancipaciji, človekovih pravicah .....................mogoče vaju celo kak Imam poroči.......

  • Zmago 15:06 26.februar 2016.

    No @Drakec a te niso vzeli zraven ?? Kakšna škoda, jaz bi ti prišel z veseljem mahat v slovo ;-)A pogotovo ti bi trebao da znaš bre: "Za gosta, dva sata dosta !"

  • dragec 12:44 26.februar 2016.

    No, pa da dopolnim - tudi gostoljubne nekatere desno obrnjene slovence