Slovenija
180 ogledov

Skupina študentov ustvarila mobilno aplikacijo LifeSal

Ekipa ustvarjalcev Lifesal. ustvarjalci Lifesal
Skupina študentov iz okolice Maribora je ustvarila mobilno aplikacijo LifeSal, ki pokriva nekatera področja zdravja in dobrega počutja. Čeprav za oblikovanje aplikacije od državnih institucij niso dobili niti evra, se že lahko pohvalijo s prodorom na madžarski in hrvaški trg.

Podiplomski študent ekonomije Tomaž Kokot je skupaj s študenti računalništva Renatom Korezom, Gorazdom Kunejem, Mihaelom Polancem, Denisom Celcerjem in Blažem Vanturjem, študentom arhitekture Vitom Vlašićem ter študentom gospodarskega inženiringa Davorinom Mesaričem ustvaril novo slovensko mobilno aplikacijo LifeSal. S svojimi idejami je aplikacijo soustvarjala tudi pevka Eva Boto.

Aplikacija LifeSal. | Avtor: ekipa LifeSal ekipa LifeSal
Brezplačna mobilna aplikacija je na voljo uporabnikom pametnih telefonov z Android programsko platformo in jim med drugim omogoča vpogled v vremenske podatke, njegovem vplivu na počutje, prikaz najbližjih lekarn in koristnih informacij o želeni lekarni (delovni čas, kontaktne podatke ...), prvi mobilni nakup zdravil in medicinsko-tehničnih pripomočkov prek spletne lekarne ter opomnik za zdravila.

Aplikacija bo v veliko pomoč tudi ženskam, saj jih lahko opozarja na potrebno jemanje kontracepcijskih tablet. Moške, ki imajo težave z erekcijo, pa seznanja z razlogi za nastanek erektilne disfunkcije. Storitev izračuna tudi, ali imate primerno telesno težo.

Premajhni za razpise

Tomaž Kokot je ob tem za zurnal24.si dejal, da za ustvarjanje aplikacije niso dobili nobenih državnih sredstev, tako da so morali nase prevzeti vse stroške. Kot pravi, so bili ti zelo visoki.

"Študentje smo se zbrali in žrtvovali svoj čas. Kupiti smo morali računalniško opremo, pametne telefone ter ustrezno programsko opremo."

Aplikacija LifeSal. | Avtor: ekipa LifeSal ekipa LifeSal
Po mnenju Kokota gre pri pridobivanju sredstev za sistemsko težavo. "Ni pravilnega pristopa s strani ministrstva v zvezi spodbujanja takšnih idej. Ni razpisa, ki bi to financiral. Razpisni pogoji so narejeni tako, da za sredstva lahko kandidirajo velike institucije, kot na primer Institut Jožef Štefan. Manjše skupine mladih pa žal ne morejo nikjer," pravi sogovornik.

Kljub temu jim je z aplikacijo že uspelo prodreti na hrvaški in madžarski trg, kjer bo aplikacija na voljo že konec septembra.

"Z madžarsko lekarniško zbornico smo se že dogovorili, so zelo zainteresirani. Zdaj oblikujemo mapo in bazo lekarn," pravi Kokot in upa, da bodo znali aplikacijo na tamkajšnjem trgu uspešno plasirati.

Komentarjev 4
  • Jožica Brečko Jus 11:55 14.avgust 2012.

    Čestitam! Tomaž & co., dobro vam gre, le tako naprej! Če ti oz. vam kdo zavida, pa s tem kaže le svoj egoizem! Držim pesti, da vam uspe!!!

  • Darko 11:52 13.avgust 2012.

    Kaj bi naj dobil od države, kjer je vse v zdravstvu skorumpirano

  • Gorazd Kunej 10:37 13.avgust 2012.

    Povezava na AppStore: http://itunes.apple.com/us/app/lifesal/id523591958?mt=8