Slovenija
2 ogledov

Skupinsko do izplačila

policija Žurnal24 main
Policijski sindikat Slovenije (PSS) zbira pooblastila policistov za skupinsko tožbo zoper delodajalca, v kateri bodo zahtevali izplačilo vseh preseženih ur za obdobje zadnjih petih let.

Kot je pojasnil predsednik sindikata Radivoj Uroševič, se je teh na slehernega zaposlenega v povprečju nabralo več kot 20, odziv zaposlenih pa je "zelo dober".

Uroševič je dejal, da so se za tožbo odločili, ker je bilo izplačilo vseh opravljenih nadur, ki se vlečejo že iz minulih let, ena od stavkovnih zahtev, o kateri se vladni pogajalci niso želeli pogajati. Delodajalci po njegovem mnenju ne želijo priznati, da je v policiji premalo zaposlenih.

"Policisti delajo po razporedu, ki omogoča, da policist v enem tednu opravi 56 ur delovne obveznosti, naslednji teden pa na primer opravi samo 24 ur delovnih obveznosti. Te ure bi se morale na koncu meseca poravnati, a se to ni zgodilo, ure pa so se prelagale iz meseca v mesec," je pojasnil Uroševič.

Vsak posameznik ima sicer najprej možnost z zahtevkom uveljavljati svoje pravice pri delodajalcu, če odgovora ne bo, pa Uroševič napoveduje, da se bo vložilo tožbe  na delovnem sodišču. "Odziv zaposlenih je zelo dober," je poudaril.

Uroševič še upa, da se bo stanje pri pogajanjih s prihodom nove vlade izboljšalo, čeprav se minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant na PSS še ni obrnil.

O tem je danes poročal tudi časnik Večer, kjer so zapisali, da imajo člani kot tudi nečlani sindikata možnost oddaje pooblastila do 5. aprila.