Slovenija
45 ogledov

Skupna tožba lastnikov Žabjaka

Žabjak Jerca Božič Kranjec
Zemljišča. Občina jih namerava odkupovati, lastniki pa v skupno tožbo za izpraznitev.

Lastniki zemljišč v romskem naselju Žabjak so se odločili za vložitev skupne tožbe, s katero želijo doseči izpraznitev svojih zemljišč, na mestni občini pa se medtem pripravljajo na odkupe teh zemljišč, da bi naselje lahko legalizirali.

"Odvetniku, ki se bo tožbe lotil, smo že predali 15 pooblastil lastnikov zemljišč. Vsi ti lastniki se zavedajo, da bi s prodajo občini povzročili samo še večjo težavo – širitev romskega rezervata," nam je povedal Silvo Mesojedec, predsednik Regijske civilne iniciative za reševanje romske 
problematike.

Zavleklo se bo

Na uradu za kulturo, zdravstvo in socialo mestne občine so nam povedali, da so z nameravano tožbo seznanjeni. "S prodajo zemljišč bi lahko določene probleme v romskih naseljih končno rešili, tako pa se bo reševanje te težave le še zavleklo," so dejali in dodali, da pogovori za odkupe že potekajo in da so z lastniki strateško najpomembnejših zemljišč pismo o nameri že sklenili.

Problem tudi cena

Da bi nekateri svoja zemljišča radi prodali, je Mesojedec potrdil: "Želijo se jih znebiti, saj jih že desetletja ne morejo uporabljati. A občina bi morala zanje plačati realno vrednost, kolikor stanejo zazidljiva zemljišča, to je okoli 50 evrov na kvadratni meter." Ocena uradnega cenilca je sicer 15 evrov za kvadratni meter.

Denar za odkupe namerava občina pridobiti na državnem razpisu za urejanje komunalne infrastrukture v romskih naseljih; obetajo si od 300 tisoč do pol milijona evrov.

Komentarjev 2
  • zdrej 16:10 23.februar 2012.

    Na žalost/srečo to ne gre, ker lastniki niso cigani in bodo kaznovani v skladu z zakonom. Policija si bo morala vzeti čas za raziskati, itd. Edina rešitev takih naselij je legalizacija z ekstremnim kompliciranjem (delanjem po zakonu, da si ...prikaži veči uredijo papirje) nelegalnim priseljencem, ter strogimi zahtevami do njih. Če se ne držijo tega, pa se jih vrže iz zemljišča. Če je potrebno mora biti zraven specialna enota policije. Pač potrebno jih je do določene mere socializirati. To pa narediš tako, da od malih nog vzgajaš. Starejše bi pa morala vzgajati policija z striktnim delom (opozarjanje in kaznovanje), tako kot to velja za preostalo večino.V Pušči se je stvar precej umirila. Majo svoj vrtec, gasilsko društvo in tudi niso več tako nasilni po okoliškem terenu.

  • Stolp 09:29 23.februar 2012.

    Ja, super! Lepo se enemu zasebniku naseliš na njegovem zemljišču in ti to občina še legalizira. Sramota, to se dogaja samo v Sloveniji.A da bi se pa lastniki zbrali pa najeli par goril, da jih zmečejo dol to pa ne?