Slovenija
26 ogledov

"Skupna urgenca ni logična"

Davorin Petaros, eden od organizatorjev okrogle mize na temo CUS, sumi, da za re Žurnal24 main
Centralna urgentna služba. Šele po ustanovitvi razglabljajo o smiselnosti.

“Mediji so bolj skopo pisali o mnenju stroke, torej zdravnikih, ki so proti centralni urgentni službi (CUS). Bolj ko o zadevi razmišljam, bolj čudna mi deluje. Trenutno so na voljo tri dežurne ekipe, sestavljene iz zdravnikov in tehnikov, prej pa jih je bilo pet oziroma štiri in pol, in hočejo me prepričati, da je tako bolje,” pojasnjuje Davorin Petaros iz civilne iniciative za dostojno življenje v Občini Piran, ki v torek ob 18. uri v portoroškem Avditoriju organizira okroglo mizo na temo CUS.

20 obiskov na noč
Urgenca. V slabih dveh tednih delovanja so imeli v CUS med delavniki povprečno nekaj manj kot 20 obiskov na noč, število pa je drastično poskočilo ob koncu tedna. Minulo sobotno noč so na urgenci našteli 142 obiskov, v nedeljo pa 106.

Višji stroški za Pirančane
“Smo največje turistično mesto v državi in po novem nimamo več dežurne medicinske pomoči. Kolikor so me naučili na tečaju prve pomoči, je hitra intervencija ključnega pomena, z ustanovitvijo CUS pa se je ta oddaljila s približno štirih kilometrov na 12,” meni Petaros in dodaja, da se tako poveča tudi strošek poti, še posebno za prebivalce Pirana, ki v nujnih primerih nimajo časa hoditi po avtomobile na parkirišča in se poslužujejo taksijev.

Pričakujejo odgovore
Namen torkove okrogle mize je ta, da pristojni obrazložijo smiselnost in prednosti CUS, kar bi po mnenju organizatorjev morali storiti pred njeno ustanovitvijo. “Če ne bomo dobili želenih odgovorov, bomo zahtevali vnovično vzpostavitev dežurstva v naši občini,” je prepričan naš sogovornik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.