Slovenija
25 ogledov

Skupne verske in kulturne korenine

1/7
Žurnal24 main
Danes sta se ob praznovanju velike noči in pashe srečala ljubljanski nadškof Anton Stres in glavni rabin slovenske judovske skupnosti Ariel Haddad. Spomnila sta na skupne verske in kulturne korenine.

Danes sta se ob priložnosti praznovanja krščanske velike noči in judovske pashe srečala ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres in glavni rabin slovenske judovske skupnosti Ariel Haddad.

Po srečanju sta v prostorih ljubljanske teološke fakultete spomnila na njihove skupne verske in kulturne korenine, in sicer Sveto pismo ter njegov duhovno-kulturni vpliv na razvoj celotne evropske civilizacije. "Sveto pismo že na začetku poudari, da naše dostojanstvo temelji na izvoru vseh od enega Boga," pojasnjujeta.

Preizkušnje nas zbližujejo
"Različne preizkušnje nas silijo, da se nenehno odločamo med dobrim in slabim, iščemo izhod iz krize, branimo dostojanstvo svobode ter se zavzemamo za najvišje ideale in vrednote, ker nas samo to lahko zbliža na poti do skupnega cilja," sta v svojih izjavah poudarila Stres in Haddad.

Fotografije srečanja si lahko ogledate tukaj.
Skozi zgodovino z velikimi moralnimi padci
Dotaknila sta se tudi zgodovine obeh verstev: "Naša zgodovina je zaznamovana z velikimi duhovnimi, kulturnimi in znanstvenimi dosežki, pa tudi z velikimi moralnimi padci. Judovska skupnost je v Sloveniji velikokrat doživljala pogrome, najbolj bolečega med drugo svetovno vojno. S preganjanjem in trpljenjem je zaznamovana tudi krščanska skupnost. Druga svetovna vojna je naša skupna velika rana, ki je ne moremo zaceliti sami, zato v upanju na boljšo prihodnost skupaj kličemo Božje ime."

Praznovanje velike noči ali pashe
Judovska in krščanska skupnost te dni praznujeta praznik
pashe oziroma velike noči. Skupaj se spominjajo dogodkov, ki so na različne načine zaznamovali njihovo preteklo zgodovino, da bi odgovorno in solidarno delovali v pričakovanju prihodnosti. "Z navdihom vere si bomo skupaj prizadevali za spoštovanje vseh temeljnih človekovih pravic, za spoštovanje med vsemi verskimi skupnostmi, za solidarno premagovanje tekočih težav, za rodovitno sprejemanje trpljenja in za vzgojo iz najglobljih navdihov našega srca in vesti ter iz najboljših prvin našega skupnega verskega in kulturnega izročila."

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:37 06.marec 2012.

    Boli mene za njihovo srečanje. Srečanje v glavo prizadetih 1