Slovenija
24 ogledov

''Skupnost mentalno zaostalih''

1/8
Žurnal24 main
Paneevropsko gibanje odločno proti sporazumu, saj je v njem jasno izraženo stališče Hrvaške. Premier: Gre za najboljši možen sporazum. Pogačnik: Sporazum je bil sprejet nezakonito.

Mednarodni pravnik Miha Pogačnik meni, da je vlada arbitražni sporazum sprejela nezakonito. Po njegovem mnenju naj bi bil sporazum v nasprotju z zakonom o razglasitvi ekološke cone in epikontinentalnem pasu, po katerem mora biti meja določena ''dvostransko''.

Na ministrstvu za zunanje zadeve pa so zatrdili, da je izpolnjen 5. člen zakona o razglasitvi zaščitne ekološke cone in epikontinentalnem pasu, ki določa, da bo meja epikontinentalnega pasu s Hrvaško določena z mednarodnim sporazumom med državama.

''Slabše kolaboracije ne more biti, kot da stvari pustimo take, kot so,'' je Pahor komentiral Hribarjeve besede, da je arbitražni sporazum ''akt kolaboracije z okupatorjem''.

Vse tri ''ugledne nasprotnike sporazuma'' je vprašal, zakaj sami niso pripomogli k ureditvi tega vprašanja in kaj nameravajo storiti, če referendum ne bo uspešen.

Švicarski sir za avtogole
"Na določen način sta odpovedali tako bivša Janševa kot Pahorjeva vlada. Zato je na ljudeh, da se odločijo na referendumu,"
je še dejal Tine Hribar na tiskovni konferenci panevropskega gibanja in svetoval glasovanje proti referendumu.

Hrvaška je v tem primeru po njegovem mnenju agresor, od katerega je treba zahtevati, naj se umakne iz našega ozemlja.

''Ta sporazum je kot švicarski sir. Poln lukenj, v katere bomo padli mi, ne Hrvatje. Niso nam oni zabili gola, to je bil avtogol, ki nam ga je zabil predsednik vlade,'' je kritičen Hribar.

Opozoril je, da si je celo hrvaški predsednik Ivo Josipović drznil reči, da odločitve arbitražnega sporazuma ne bodo spoštovali, če jim ne bo všeč.

Pisatelj Boris Pahor je dejal: "Zgodovina nam priča, da Piranski zaliv s Savudrijo vred nikoli ni bil hrvaški." Opozarja, da se ob prepuščanju odločitve arbitražnemu sodišču odpira tudi vprašanje odnosa z Italijo.

Panevropsko gibanje meni, da je prelaganje odločitve na referendum in ljudi, ki se na stvari ne spoznajo, zgrešeno.

Zunanji minister Samuel Žbogar je dejal, da so izjave predstavnikov Slovenskega panevropskega gibanja zelo čustveno nabite izjave sicer zelo razumnih ljudi. "To so zelo težke, pa tudi nevarne besede," je povedal za POP TV. Hrvaške ne vidi kot vraga, temveč le kot soseda, in v skladu s tem so iskali rešitve odprtih vprašanj s sosednjo državo.

"Potisnjeni v kot"
Hribar je ob tem še opozoril, da je kljub trditvam, da hrvaška ločena izjava ne šteje, ta šteje. Meni, da smo "mi potisnjeni v kot", ker je naše mednarodno pravo povsem nesposobno.

Pravniki, ki so ta sporazum sestavljali, so bili proti osamosvojitvi, potem so trdili, da smo pomorsko invalidna država, zdaj pa so napisali sporazum. Hribar opozarja na drugo točko sporazuma, ki nas pelje v Haag, pri čemer lahko na zunanjo pravičnost kar pozabimo.

Pritožba na odločitev arbitražnega sodišča sploh ni možna, ampak ga bomo morali v pol leta po razsodbi izvršiti.

"Samo globlje bomo v blatu"
"Parola, naj bo že enkrat konec, je definitizem, s katerim se spravljajo nad ljudi. S takim pristopom bomo samo še globlje v blatu,"
pravi France Bučar.

''Obnaša se, kot da je slovenski narod skupnost mentalno zaostalih ljudi,''
dodaja. 

Vračamo se nazaj v stari komunistični ideološki svet, pravi Bučar in primerja: ''Včasih je bilo tako, ker je Kardelj nekaj rekel. Zdaj nekaj stoji zato, ker je predsednik vlade rekel. Pahor doslej ni ponudil niti enega samega argumenta, ki bi opravičeval njegovo stališče. To je igranje z usodo naroda, za katerega nima niti najmanjšega pooblastila."

Boris Pahor pa pravi, da Slovenija s "sporazumom hlače slači". Zgrešeno je, da smo Hrvaško spustili tako daleč proti Evropi.

Tine Hribar je kot dobro ocenil blokado Boruta Pahorja, "takrat nas je Evropa prvič jemala resno. Potem je predsednik vlade padel v neko evforijo, brez posvetovanj spisal referendum. Zdaj je v evforiji, za katero pa vemo, da je samo druga stran depresije. Vlada ne ve, kaj dela, in ne ve, kaj govori".

Nekatere ostale predreferendumske aktivnosti

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.