Slovenija
23 ogledov

Skušali bomo izdati za 100 milijonov evrov menic

Uroš Čufer Finance
Slovenija bo 11. aprila izdala šestmesečne in dvanajstmesečne zakladne menice, s katerimi bo poskušala zbrati okoli 100 milijonov evrov svežega denarja, je ministrstvo za finance objavilo na spletni strani. Koliko sredstev naj bi zbrali s šestmesečnimi in koliko z dvanajstmesečnimi menicami, niso navedli.

Gre za okvirno 100.000 lotov v apoenih po 1000 evrov. Zbiranje ponudb za vpis in vplačilo menic bo potekalo 9. aprila do 12. ure, vplačilo na avkciji sprejetih naročil menic pa bo 11. aprila.

Obveznosti iz šestmesečnih zakladnih menic bodo dospele 10. oktobra, obveznosti iz dvanajstmesečnih menic pa 10. aprila prihodnje leto.

V minulih tednih oz. mesecih se je v javnosti uveljavilo mnenje, da ima Slovenija le dva meseca časa, da se z izdajo obveznice zadolži na trgu in izogne prošnji za finančno pomoč. Minister za finance Uroš Čufer je kljub temu miren. "Če ne bomo na trgu zbrali denarja pred poletjem, ga bomo pač jeseni," je dejal.

Zagotovil je, da "denarja v proračunu ne bo zmanjkalo". Iskanje novih sredstev za refinanciranje dolga in financiranje načrtovanih ukrepov ta trenutek ne vidi kot hudo pereč problem. "V normalnih razmerah bi bili zdaj res že na trgu z obveznico. Čeprav razmere niso normalne, pa nismo v položaju, ko bi morali na silo na trg," je dejal.

"Imamo možnost, da lahko počakamo na umiritev razmer in na to, da stalni investitorji v naše obveznice pridobijo nekoliko več lagodja in zaupanja glede slovenske ekonomske politike. Ko jim bomo predstavili naše načrte, to po mojem mnenju ne bo problem. Ne smemo sicer zanemariti vprašanja zadolževanja na trgu, a voda ne gori," je dejal minister.

V tem vmesnem času se država večinoma zadolžuje z zakladnimi menicami.

Komentarjev 10
  • mirko 23:10 04.april 2013.

    Dragec, pri dvigu DDV-ja se bo zmanjšala potrošnja ne pa javna poraba. Veš dragec pri proračunskem deficitu so sredstva zaradi dviga DDV-ja že vnaprej zapravljena. Razumeš ? Zaradi dviga DDV-ja bodo oškodovani samo firme v gospodarstvu in končni potrošnik. Firmam ...prikaži večam se zniža konkurenčnost, potrošniku se pa zvišajo cene živlenskih dobrin.

  • dragec 19:47 04.april 2013.

    kaj, če bo dvig DDVja uplival na znižanje javne porabe????

  • allstarr111 18:26 04.april 2013.

    jah nič pol pa prva plača šele jeseni :)