Slovenija
28 ogledov

Skype za hekerje zlata jama

Skype EPA
Ob naslednji uporabi Skypa se spomnite na to, da lahko nepridipravi spremljajo vsak vaš korak. Skupina newyorških profesorjev je namreč odkrila varnostno luknjo, ki hekerjem omogoča spremljanje vaše lokacije.

Keith Ross z newyorške fakultete za politehniko je skupaj s sodelavci odkril, da lahko hekerji v le nekaj korakih pridejo do podatka o vaši lokaciji, ko uporabljate Skype. Za sledenje nezvestemu partnerju tako na primer ni treba več najeti detektiva, ampak se le malo bolj podučiti o računalniških osnovah.

"Malo bolj izučen gimnazijski ali študentski heker to z lahkoto naredi," je dejal Ross za New York Post. Dodal je, da so o problemu predstavnike Skypa obvestili že pred enim letom, a slednji do danes varnosti niso izboljšali.

Ne veste, da vam sledi

Hekerji tako lahko, ko se priključite na Skype, ugotovijo vaš IP-naslov. Slednji pa so v večini primerov pokazatelji vaše dejanske lokacije. Težava je v tem, da kot uporabnik nikoli ne morete vedeti, ali vam je nekdo sledil, saj hekerji pri ugotavljanju IP-naslova ne puščajo nobenih sledi.

V Rossovi študiji so tako uspeli brez težav slediti deset tisoč naključno izbranim uporabnikom Skypa v roku 14 dneh. Raziskovalci so luknjo uporabili tudi za sledenje enemu izmed raziskovalcev, ko je ta potoval iz New Yorka v Chicago in nazaj ter nato domov v Francijo. Avtorji študije ob tem opozarjajo, da imajo podobne varnostne luknje tudi drugi programi za video-komuniciranje na daljavo, kot so MSN Live, QQ in Google Talk.

Sledijo vam tudi pri BitTorrentu

Nič bolj "skriven" pa ni niti BitTorrent, prek katerega si lahko uporabniki delijo različne datoteke. Hekerji lahko tako po Rossovih besedah spremljajo, katere filme nalagate na svoj računalnik, katera glasba vam je najbolj všeč in podobno. Ross bo rezultate študije z naslovom Vem, kje si in kaj deliš prek spleta predstavil na konferenci o varnosti računalnikov v Nemčiji prihodnji teden.

Skype, ki je v lasti Microsofta in ima več kot 500 milijonov uporabnikov po vsem svetu, pa raziskave za omenjeni časnik ni želel komentirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.