Slovenija
20 ogledov

Slab izkupiček pogajanj

Na LPP še vedno načrtujejo sklepanje pogodb z občinami, župani teh pa računajo, Saša Despot
Šolske vozovnice. Le osem občin je pripravljenih subvencionirati mesečne prevoze svojih dijakov in študentov v Ljubljani.

Mestni občini Ljubljana (MOL) in Ljubljanskemu potniškemu prometu (LPP) je dogovor o subvencioniranju dijaških in študentskih vozovnic do zdaj uspelo skleniti zgolj s sedmimi od 210 občin v državi.

Pol Neljubljančanov
Vozovnice. LPP je za letošnje šolsko leto izdal 27.554 šolskih, dijaških in študentskih vozovnic.

Slabih 14.500 jih je izdal šolarjem, dijakom in študentom iz MOL, več kot 13 tisoč pa dijakom in študentom, ki niso občani MOL – dijakom in študentom višjih strokovnih šol jih je izdal več kot 3.700, študentom pa skoraj 9.300.

Pogodbo o subvencioniranju so podpisale občine Horjul, Logatec, Mengeš, Dol pri Ljubljani, Grosuplje, Kamnik in Medvode, podpis še ene pogodbe pa je v teku.

“V prvi vrsti se pogovarjamo z občinami družbenicami Javnega holdinga Ljubljana (JHL) in občinami, ki geografsko zaokrožujejo območje Osrednjeslovenske regije,”
pravijo na LPP. Pogodbe sicer sklepajo za tekoče šolsko leto.

Kot je že znano, je po lani sprejetem odloku MOL želela prenehati subvencionirati mesečne vozovnice za mestni promet za neljubljanske dijake in študente, ki bi tako morali namesto znižanih 17 evrov plačevati polno ceno vozovnice 34 evrov.

Na subvencioniranje vozovnic vajencev, dijakov in študentov višjih strokovnih šol je pristalo samo ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ). “MŠŠ šolske mesečne vozovnice subvencionira v skladu z lestvico, ki jo določa še veljaven pravilnik o subvencioniranju prevozov,” pojasnjujejo na LPP.

Tako MŠŠ subvencionira v povprečju četrtino vozovnice oziroma 8,5 evra na eno. “Za subvencioniranje druge četrtine cene mesečne šolske vozovnice pa LPP z občinami sklepa pogodbe o subvencioniranju,” trdijo na LPP.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pa na subvencioniranje prevozov v mestnem prometu nikakor ni pristalo. “Zato LPP sklepa dogovore z občinami o subvencioniranju za študente v višini polovice cene mesečne vozovnice, torej 17 evrov,” pravijo na LPP.

Še naprej denar LPP
Na LPP sicer vztrajajo, da bodo pogovore o subvencioniranju vozovnic s preostalima 202 občinama nadaljevali po volitvah.

Razliko do polne cene namreč še vedno krije LPP. Tega pa bo letos s 5,5 milijona evrov subvencije podprla MOL. Zdenka Grozde, direktorica JHL in vršilka dolžnosti direktorice LPP, sicer zatrjuje, da subvencija mesta nima zveze s subvencijami preostalih občin in da znesek iz proračuna ostaja nespremenjen. “MOL nima dodatnih finančnih obremenitev,” pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.