Slovenija
15 ogledov

Slab nadzor odnesel del denarja

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Računsko sodišče je ministrstvo za okolje in prostor opozorilo na negospodarno ravnanje. Zaradi slabega nadzora MOP-a državni proračun olajšan za 748 tisoč evrov.

Računsko sodišče opozarja ministrstvo za okolje in prostor (MOP) na negospodarno ravnanje pri določitvi začetka obračuna vodnega povračila ter ustrezne osnove za obračun koncesijske dajatve na spodnji Savi v obdobju od 1. januarja 2006 do 31. avgusta 2009.

"Tako MOP-u kot Holdingu Slovenskih elektrarn (HSE) smo izrekli mnenje s pridržkom, ker je zadnji v državni proračun izplačal za 74.693 evrov premalo koncesijske dajatve, zaradi slabega nadzora MOP-a pa pri izkoriščanju energijskega potenciala na spodnji Savi ni bilo obračunanih za 276.338 evrov dajatev, pri tem pa smo tudi opozorili na nesmotrno ureditev v pravnih podlagah, zaradi katerih je proračun Republike Slovenije izgubil nekaj več kot 747.600 evrov," je za zurnal24.si povedal predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.

HSE po navedbah računskega sodišča ni plačeval vodnega povračila za rabo vode za hidroelektrarni (HE) Boštanj in Blanca, saj nobena še nima uporabnega dovoljenja, čeprav je HE Boštanj v poskusnem obratovanju od 5. junija 2006, HE Blanca pa od 3. decembra 2009.

Po mnenju računskega sodišča bi bilo smotrno, da HE tudi v poskusnem obratovanju vsaj od proizvedene oziroma prodane elektrike plačujejo vodno povračilo, zato ministrstvu priporočajo spremembo te ureditve.

Prihodki vodnih povračil v proračun so bili tako od 1. januarja 2006 do 31. avgusta 2009 nižji vsaj za 441.804 evrov.

Računsko sodišče je že izvedlo prve korake za odpravo nepravilnosti. "Zahtevali smo izvedbo popravljalnih ukrepov in predložitev odzivnih poročil. MOP-u smo dali nekaj priporočil glede ustreznosti nekaterih določb predvsem zakona o vodah in glede ustreznosti določanja prodajne cene proizvajalca električne energije kot osnove za obračun koncesijske dajatve," je še dejal Šoltes.

Ta o morebitnih sankcijah še ni želel govoriti: "Najprej je treba počakati na odzivna poročila, glede na te pa se bomo odločili o nadaljnjih ukrepih. Šele nato pride na vrsto to vprašanje."

Predsednik računskega sodišča sicer meni, da je denar treba izterjati. "Gre za obveznosti, ki so obstajale in niso bile izpolnjene. Po drugi strani tudi MOP ni ravnal skrbno in je bil glede nadzora pomanjkljiv. Vsaki strani smo naložili, kaj mora storiti."

MOP ima za odpravo ugotovljenih nepravilnosti na voljo 90 dni, HSE pa 45.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.