Slovenija
171 ogledov

Slab teden do kurilne sezone

radiator Shutterstock
Ogrevanje. Če stanovalce zebe, se mora večina v bloku strinjati, da zakurijo.

“Glede na vremensko napoved bomo začeli ogrevati začetek prihodnjega tedna,” je povedal Vlado Ahčin iz poslovne enote Energetika pri kranjskem upravitelju Domplan.

Tako kot pri večini upravnikov se držijo pravila, ki od leta 2008 ni več zavezujoče, in sicer začnejo ogrevati, ko temperature tri dni zapored ob 21. uri padejo pod 12 stopinj Celzija. Sicer morajo upravniki zagotoviti ogrevanje, ko se s tem strinja večina etažnih lastnikov v večstanovanjski stavbi.

Nekateri že kličejo

Kot je pojasnil Ahčin, so te dni že prejeli nekaj klicev prebivalcev večstanovanjskih stavb, ki jih je zanimalo, kdaj bodo začeli ogrevati. V enem od manjših blokov so na željo večine lastnikov že zakurili, a kot je dejal Ahčin, so se nekateri stanovalci nato pritoževali, zakaj kurijo pri tako visokih temperaturah. Lani so sicer v Kranju začeli ogrevati 7. oktobra, podobno tudi v Ljubljani in Mariboru.

V blokih bolj “zmrznjeni”

Alan Perc, direktor Energetike Maribor, je povedal, da začnejo ogrevati “po občutku”, da pa imajo vsi njihovi objekti vgrajeno posebno regulacijo, zato ni težav, tudi če se stanovalci odločijo za izklop ogrevanja, ko se zunaj otopli.

Pri ljubljanskem SPL, kjer so lani začeli kuriti med 10. in 13. oktobrom, so dejali, naj se lastniki, če želijo začeti kurilno sezono, obrnejo na upravnika. “Pri tem je treba vedeti, da po začetku sistema ogrevanja ni mogoče preprosto izključiti, če se zunanje temperature dvignejo,” so opozorili.

Po izkušnjah upravnika enega izmed blokov v ljubljanskem Tacnu so stanovalci v blokih vajeni višjih temperatur kot prebivalci hiš – ko je temperatura v notranjosti konstantno 18 ali 19 stopinj Celzija, želijo, da se začne ogrevati.

Tako Energetika Maribor kot Domplan in SPL ocenjujejo, da so se stroški porabljene toplote zaradi vgradnje delilnikov prvo leto znižali za okoli 15 odstotkov. Perc je sicer dodal, da je dolgoročno ta prihranek od tri- do petodstoten. “Če si imel prej v stanovanju 23 ali 25 stopinj Celzija, jih boš imel tudi zdaj, le da boš morda zaprl radiatorje, ko te ne bo doma,” je sklenil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.