Slovenija
31 ogledov

Slab učinek prisilne penzije

Policist Boštjan Tacol
Prisilna upokojitev. Izjem je več kot upokojenih po varčevalnem zakonu. Številke. Kljub izpolnjevanju pogojev bo še naprej delalo 378 ljudi, po ZUJF se jih je upokojilo le 175.

Po tem ko je z junijem začel veljati zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), se je v državni upravi zaradi njega upokojilo 175 uslužbencev; le 31 so morali izdati sklep o prenehanju pogodbe o delu, od teh pa kadrovniki rešujejo 29 pritožb.

ZUJF je predvidel, da se morajo v dveh mesecih od začetka veljavnosti upokojiti vsi, ki že izpolnjujejo pogoje za polno starostno pokojnino, razen če se zaradi poteka dela z nadrejenim ne dogovorijo za nadaljevanje delovnega razmerja; sicer bi jim izdali sklep o prenehanju pogodbe o delu.

Ob začetku veljavnosti zakona je pogoje za upokojitev po ZUJF že izpolnjevalo 714 javnih uslužbencev, konec avgusta pa 701 javni uslužbenec, ki še ni bil v pokoju. Podatki se sicer ves čas spreminjajo.

V številke upokojenih po ZUJF pa niso zajeti vsi tisti uslužbenci, ki so se upokojili po drugih določilih pokojninske zakonodaje. Takih je bilo od začetka junija do konca avgusta 297. Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo namreč ne spremljajo, kdaj zaposleni izpolnijo pogoje za upokojitev zaradi osebnih okoliščin, kot je rojstvo otroka, študij ali vojaški rok, ampak le tiste, ki jih zahteva ZUJF.

Podaljšali več, kot prekinili

Dogovor o nadaljevanju dela je s svojimi nadrejenimi od začetka veljavnosti ZUJF sklenilo 378 javnih uslužbencev. “Upokojevali so zelo neenakomerno in nepravično. Tudi delodajalci so bili v dvomih, kaj narediti, koga upokojiti in koga ne,” pravi Drago Ščernjavič, sekretar sindikata državnih organov pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Sam je zbral podatke o upokojevanju po ZUJF, analizo pa bo danes predal ustavnemu sodišču (US). To namreč že proučuje ustavnost členov ZUJF, po katerih preneha pogodba o zaposlitvi uslužbencem, ko izpolnijo pogoje za starostno upokojitev.

“Podatki so pokazali veliko neenakomernost, različna merila in različne pristope,” dodaja Ščernjavič. Merila, po katerih bi se javni uslužbenci upokojevali, namreč v ZUJF niso zapisana. Ščernjavič pojasnjuje, da zato niti delodajalci niso bili prepričani o pravilnosti ukrepov in niso upokojili vseh. Navaja še, da je bila projekcija ob pogajanjih o ZUJF, da bi se moralo upokojiti okoli 900 uslužbencev.

Največ je ostalo policistov

Ob začetku veljavnosti ZUJF je bilo sicer največ uslužbencev v državni upravi, ki so že izpolnili pogoje, v policiji (357). Do konca avgusta se jih je po ZUJF upokojilo 105, še 33 pa po drugih pogojih pokojninske zakonodaje. Petnajstim so izdali sklep o prenehanju pogodbe. Pogodbo so sicer na podlagi posebnih določil ZUJF podaljšali 229 policistom.

Komentarjev 1
  • dragec 08:59 20.september 2012.

    Ministra, miličnika takoj poslati v penzion in mu zmanjšati, zaradi neplačevanja prispevkov iz prejšnje Juge.!!!