Slovenija
122 ogledov

Slaba banka: En teden, dva dokumenta, dve povsem nasprotni stališči

DUTB Anže Petkovšek
V uredništvo Žurnala24 smo prejeli dva dopisa Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) glede načrtov, ki jih ima slaba banka s kranjsko družbo Sava. V prvem poudarjajo, da je treba vso Savino premoženje do leta 2017 prodati, družbo pa nato likvidirati. V drugem pa diametralno nasprotno trdijo, da je njihov namen prestrukturiranje podjetja in zagotovitev njegove plačilne sposobnosti.

Slaba banka  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V dopisu, ki ga je DUTB prek odvetniške pisarne Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji 7. julija 2015 poslala upnikom, so zapisali, da so njihovi načrti s Savo jasni: Prodaja premoženja do konca 2017, končni cilj pa je likvidacija Save, d. d.

Le teden dni kasneje so prek iste odvetniške pisarne na okrožno sodišče v Ljubljani vložili pritožbo glede imenovanja upniškega odbora v prislini poravnavi, v njem pa med drugim poudarili, da želijo družbo finančno prestrukturirati tako, da se zagotovi njeno kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobnost. 

Slaba banka  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ko smo pristojne na slabi banki vprašali, katera različica njihovih načrtov drži, torej likvidacija ali prestrukturiranje, so nam odgovorili le, da bodo zaradi zavez o poslovni zaupnosti procese upravljanja konkretnih primerov komentirali, ko bodo ti zaključeni.

Zahtevajo menjavo prisilnega upravitelja

Med upniki je tudi Gorenjska banka, ki pa dopisa slabe banke glede postopka prisilne poravnave ni prejela.

V DUTB namreč že ves čas poudarjajo, da gre za s Savo povezano družbo (Sava je lastnica nekaj več kot 44 odstotkov Gorenjske banke).   

Slaba banka zahteva tudi menjavo prisilnega upravitelja Save, ki ga je določilo ljubljansko okrožno sodišče.  

DUTB | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Upravitelj mora po zakonu enako obravnavati vse upnike, vendar zdajšnji upravitelj dokazano daje prednost upniku Gorenjski banki. Tega upnika je namreč predlagal v upniški odbor, čeprav zaradi kapitalske povezanosti s Savo Gorenjska banka v postopku prisilne poravnave ne sme biti v upniškem odboru," trdijo v DUTB in se pritožujejo, ker upravitelj njih v upniški odbor ni uvrstil.

"Upravitelj v ničemer ne vidi spornosti dejstva, da je upniški odbor sestavljen iz upnikov, katerih terjatve znašajo skupaj nekaj več kot 0,5 milijona evrov, celoten znesek terjatev Save, d. d. pa znaša 243 milijonov evrov, od katerih je dolg do DUTB 123 milijonov evrov. DUTB zato meni, da prestrukturiranje Save na tak način ni možno," še dodajajo.  

Vojna še traja, zadnjih nekaj bitk dobila Sava 

Spomnimo, NLB je v času debelih krav kranjski družbi dala za 40 milijonov evrov posojil (za to so zastavili verigo svojih hotelov), ki pa jih Sava – ko je udarila kriza – ni mogla več odplačevati. Slaba posojila so nato v paketu romala z NLB na slabo banko s 50 odstotnim popustom – DUTB je torej za terjatve vredne 40 milijonov evrov, plačala 20 milijonov. 

Ker DUTB ni bila zadovoljna z načrtom prestrukturiranja Save, ki ga ji je predstavilo njeno vodstvo, je slaba banka konec maja pretvorila terjatve v lastniški delež in Savi v enem zamahu zasegla 14 hotelov na Bledu, v Lendavi, na Ptuju, v Banovcih, Radencih in Moravskih toplicah.

Sodišče je nato ravnanje DUTB razveljavilo in odločilo, da mora slaba banka delnice vrniti.

V javnosti se je v tem času pojavilo več namigov, da se je DUTB za zaplembo hotelov odločila, ker je zanje že imela kupca – kupila naj bi jih ameriška investicijska Bank of America Merryl Lynch.  

Načrti slabe banke bi lahko pomenili nedovoljeno državno pomoč

DUTB | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Glavni izvršni direktor slabe banke Torbjörn Månsson je sicer takrat v različnih intervjujih poudarjal, da lahko hoteli pod njihovim nadzorom veliko boljše poslujejo. Rezultate pa da lahko dosežejo v dveh do petih letih.  

A po naših informacijah je praktično nemogoče, da bi lahko DUTB vlagal v hotelsko panogo, saj naj bi Bruselj tako početje razumel kot nedovoljeno državno pomoč. 

Iz slabe banke sicer odgovarjajo, da v določeno panogo lahko vlagajo in jo razvijajo na način, ki je skladen s pravili o državnih pomočeh.

"DUTB  je pridobila pravno mnenje ugledne odvetniške pisarne White & Case iz Bruslja, ki pravi, da DUTB lahko pripravi oziroma sodeluje pri prestrukturiranju, ki je ekonomsko sprejemljiv ter skladen načelom subjektov tržnega gospodarstva," poudarjajo.

Bomo davkoplačevalci ostali na suhem? 

DUTB je posel s Savinimi hoteli nameravala izpeljati prek novo ustanovljene družbe DUP1, na katero je po zaplembi delnic tudi prenesla lastništvo.   

Večino nočitev v Grand Hotelu Toplice na Bledu, kar 96 odstotkov, še vedno preds | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V Savi zdaj trdijo, da je DUTB s prenosom delnic na DUP1 unovčila zavarovanja in da njihovi hoteli zato niso več zastavljeni.

Kranjska družba poskuša na sodišču dokazati, da je ta zastava nična. Neuradno naj bi zaradi manevra, ki so ga v slabi banki izvedli konec maja, razmišljali tudi o možnosti vložitve kazenskih ovadb zoper vodstvi DUTB in DUP1. 

Če Sava s pravdo na sodišču uspe, bi lahko DUTB ostala brez hotelov, davkoplačevalci pa brez milijonov, ki bi jih morala slaba banka zaslužiti s prodajo.

Dokaz, da Kranjčanom dobro kaže, je tudi petkova odločitev sodišča, ki je slabi banki do pravnomočnega konca pravdanja prepovedalo unovčevanje zavarovanja oziroma prodajo delnic Save.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • kapibara 06:47 23.julij 2015.

    Le kakšen plan so imeli strici iz ozadja, že na začetku samostojnosti SLO, z njenim uničenjem.. ??

  • Pepa 12:26 22.julij 2015.

    Zakaj Manson in njegova banda dobiva bajne plače, če pa vse kar naredijo ni vredno nič.

  • Tupamaros 12:17 22.julij 2015.

    Jaz bi se tudi zaje***** za ta denar.