Slovenija
31 ogledov

Slaba banka: Gre za še en napad na nas

DUTB Anže Petkovšek
"Prav neverjetno je, kako vedno, ko smo tik pred zaključkom kakšnega posla, v javnost pricurljajo takšne ali drugačne informacije glede slabe banke. To postaja vzorec," se je na naš včerajšnji članek o osnutku revizijskega poročila o delovanju slabe banke, odzval njen prvi mož Torbjörn Mansson.

Včeraj smo se v uredništvu Žurnal24 dokopali do ugotovitev, ki jih je v reviziji delovanja slabe banke sprejelo računsko sodišče. 

"Niso pa se spuščali v ključna vprašanja zaradi katerih pravzaprav obstajamo. Recimo, da nam je uspelo od bank pridobiti slabe terjatve, da smo stabilizirali finančni sektor in pripomogli k nižjim obrestnim meram na slovenske obveznice in da so bile banke dokapitalizirane," poudarja izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson.

"Priporočila o razrešitvi v osnutku ni"

Očitke revizorjev Mansson kategorično zavrača in poudarja, da nikjer v osnutku ni zapisano priporočilo vladi naj vodstvo slabe banke razreši. 

"DUTB res ne izpolnjuje nekaterih določil iz zakona, a je za to kriva država. Morali bi ustanoviti sklad za stabilnost bank, a ga nismo, ker se je vlada odločila, da bo banke dokapitalizirala neposredno, torej mimo nas," na očitke računskega sodišča odgovarja prvi mož DUTB. 

Revizorji so ugotovili tudi, da je slaba banka stroškovno neučinkovita, a Mansson se brani: "Primerjali so povprečne plače, ki smo jih v letu 2013 imeli trije začasni izvršni direktorji, s plačo ene same dodatne zaposlitve v istem letu – stalnega izvršnega direktorja. Primerjali so torej plače treh ljudi, ki so bili zadolženi za ustanovitev banke, s plačo enega človeka, ki je odgovoren za pet milijard evrov premoženja in delovanje sto ljudi. To sta dve povsem neprimerljivi zadevi."

"Preprečili bi radi prodajo premoženja"

dutb grafika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"V vladi je zelo močna struja, ki si prizadeva onemogočiti prodajo premoženja, ki ga imamo. Mislim, da celo prevladujejo. Upam, da nas ne bodo ustavili," je oster izvršni direktor DUTB. 

Po njegovih ocenah obstajajo jasne povezave med poročanjem v medijih in pogajanji, ki jih imajo pri sklepanju določenih poslov: "Naše delo zelo dobro napreduje, samo lani smo ustvarili 130 milijonov evrov, število primerov prestrukturiranj raste. Na mizi imamo primere v katerih še ne moremo ukrepati, ker je treba pred tem dokončati druge postopke. Bomo pa odločali tudi o teh primerih, zato bi nam očitno nekatere interesne skupine rade to preprečile že zdaj."

Komentarjev 6
  • Dixon 11:07 04.februar 2015.

    Če pa je lolek prišev v slovenijo dobro pokasirat, sedaj pa mu mediji tukaj malo smetajo. Mrš takšne "tuje strokovnjake"!

  • dragec 09:15 04.februar 2015.

    Narobe, DUTB so želeli poslanci in takratna vlada,po direktivi EU

  • Johan Spohan 15:56 03.februar 2015.

    Bimbo koliko si pa že zaslužil. Nič zato pa serješ tukaj.