Slovenija
0 ogledov

Slaba banka kliče h korupciji

slovenija 14.06.11 Goran Klemencic, komisija za preprecevanje korupcije, kpk, fo Nik Rovan
Predlagajo javno preiskavo Teš 6 in bančne luknje

"Ni ga mednarodnega kazalca, ki bi glede Slovenije v zadnjih letih na področju kakovosti vladanja, integritete in boja zoper korupcijo kazal pozitiven trend," v javnem pismu ugotavljajo v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Na svetovnem indeksu korupcije je Slovenija med evropskimi državami že drugo leto zapored rekordno padla.

Od petkovega odstopa so člani senata, kakor pravijo, doživeli različne odzive in interpretacije svojega odstopa. "V zgolj treh dneh smo bili priča paradi dela političnega in tudi dela medijskega prostora, predvidljivo prežetega s površnostjo, špekulacijami, zarotami, lobiji in osebnimi zamerami," so zapisali.

Le moralna podpora odgovornih

Komisija predvsem pred politično javnost daje nabor ukrepov, med katerimi je ustanovitev javne preiskave Teš 6 in bančne luknje. "Na pobudo ministra za finance je julija letos KPK opravila celovit pregled oziroma oceno korupcijskih tveganj pri uveljavljanju zakona o slabi banki in ugotovila katastrofalno stanje," so zapisali v sporočilu za javnost. Poročilo je posreodvala odgovornim, od katerih je dobila, kot so zapisali, precej moralne podpore, a njihova priporočila niso bila upoštevana.

Predlagajo še sprejem novele o dostopu informacij javnega značaja, centralizacijo in informatizacijo javnega naročanja, ustanovitev inšpekcije za področje javnih naročil, sprejem etičnega kodeksa za poslance državnega zbora in sprejem novele zakona, ki bo omogočil odpoklic župana.

Natančneje si lahko predlog preberete na njihovi spletni strani.

Komentarjev 2
  • alfredo 22:33 03.december 2013.

    A niso ti gledalci v greznico odstopili? Give us a break, please....

  • ennanova 16:28 03.december 2013.

    Stanje v vrsti ali bojno poljeV naši državi poleg precej obsežnega nepisanega ljudskega pravilnika velja na stotine zakonov, na tisoče popravkov ter na desettisoče aktov, odločb in pravilnikov. A kljub temu obstaja kup okoliščin, ki lahko povzročijo hudo kri, ...prikaži več pa niso nikjer niti omenjene. Mnoge so povezane z vrstami …http://za-misli.si/kolumne/gregor-hrovatin/1309-stanje-v-vrsti-ali-bojno-polje