Slovenija
26 ogledov

Slaba banka s predlogom za rešitev Cimosa

Cimos Barbara Milavec
Slaba banka je pripravila svoj predlog za rešitev podjetja Cimos, ki mu grozi stečaj.

Podjetju Cimos, ki zaposluje 7.000 ljudi, grozi stečaj, če lastniki in upniki v prihodnjih dveh dneh ne bodo našli rešitve, kako zmanjšati več kot 400 milijonov evrov dolga. Po poročanju TV Slovenija so na pobudo slabe banke danes skupaj za mizo sedli banke upnice in lastniki Cimosa, slaba banka pa je pripravila svoj predlog za rešitev.

Cimos je sicer eno od redkih podjetij, ki se v času težav v avtomobilski industriji lahko pohvali z rastjo prihodkov. Dela za prestižne avtomobilske znamke pa naj bi imelo po poročanju TV Slovenija celo za prihodnjih sedem let, a vendar je imelo podjetje lani več kot 130 milijonov evrov izgube. To je posledica zgrešenih naložb nekdanje uprave pod vodstvom Franca Krašovca in dejstva, da lastniki, med njimi tudi država, reševanje Cimosa odlagajo že tri leta.

Za rešitev le še en mesec

400-milijonski dolg bo zdaj poskušala rešiti slaba banka, ki je s prenosom slabih terjatev postala največja upnica Cimosa. Skupaj ima za kar 100 milijonov evrov terjatev. Kot poroča omenjena televizija, slaba banka predlaga, naj se polovica od 400 milijonov evrov dolga spremeni v kapital, da Cimos odproda hčerinske družbe, kot je Litostroj Power, banke pa mu posodijo okoli 100 milijonov evrov. To bo zdajšnjim lastnikom, največja sta Modra zavarovalnica in Banka Koper, bistveno zmanjšalo lastniški delež in vpliv v podjetju.

Cimos mora rešitev najti še ta mesec, sicer mu grozi stečaj. Najbolj problematično je, da ne uprava ne lastniki Cimosa za zdaj ne razmišljajo o tožbah zoper nekdanjo upravo, ki je v resnici podjetje Cimos spravila na kolena.

Komentarjev 1
  • Villa 07:55 13.marec 2014.

    Glavno da so imeli denar za zaposlit starega udbovca Horvatiča. Dajte že 1x firmo v stečaj in naj jo kupi kdo, ki bo znal z nji upravljat.