Slovenija > Komentarji in kolumne
7 ogledov

Slaba banka – slaba logika

Banke, ki so z nerealnimi posojili krive za nerealne cene nepremičnin, še vedno živijo v nerealnosti.

Matej Košir (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Slaba banka ne bo dajala vseh (slabih) nepremičnin na trg hkrati, ker bi "uničila cene" nepremičnin, pravijo gospodje, ki slabo banko vodijo. Če se držimo zdrave kmečke logike – če bi dali nepremičnine na trg po nerealnih cenah, po katerih so jih banke ocenile, ko so radodarno delile posojila vsem povprek, tako ali tako ne bi povzročili nikakršnega padca cen. Če bi jih dali na trg po realnih cenah, se prav tako ne bi zgodilo nič, ker ponudba že tako ali tako presega povpraševanje. Če jih nameravajo metati na trg po bistveno nižjih cenah, pa je praktično vseeno, ali to storijo hkrati ali postopoma. Končni učinek, ko bodo prodane vse nasedle nepremičnine, bo isti ne glede na to, kakšna je bila časovnica prodaje. Ob tem, da če stvar prodaš po polovični ceni in vsi vedo, da boš prej ali slej prodal še nekaj takšnih stvari, ne vem, kdo bi kupoval iste stvari po nerealni ceni. Torej če vprašate mene, načrt vodstva slabe banke nima nobenega smisla.

Logika

Če bi dejali, da je treba čim prej prodati čim več nasedlih nepremičnin, da bi zagnali banke, ki bodo kreditirale kupce, in da bo mrtev kapital v nepremičninah končno oživel, da se bo denar zavrtel (kar je po kmečki logiki temelj ekonomije), bi vse skupaj nekako razumel. Tako pa, dragi moji, razumem, da banke, ki so z nerealnimi posojilnimi pogoji iz preteklosti zakrivile nerealne cene nepremičnin, danes na silo vzdržujejo nerealnost, ki jih je pokopala. Povedano drugače – da bodo vaše nepremičnine ohranile nerealno vrednost, bomo v banke zmetali vaše tri milijarde evrov. Vsaj. Logično? Meni ne.

Preberite še članek: Nočejo znižati cen nepremičnin

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.