Slovenija
19 ogledov

Slaba banka v akcijo

DUTB Anže Petkovšek
Prvi paket slabih terjatev NLB na slabo banko 28. junija. Za drugi dve banki v naslednjih šestih tednih.

"V upravnem odboru imajo tujci večino." Tako zagotovilo za profesionalno in nepolitično delo slabe banke, uradno Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), je dal predsednik upravnega odbora Andrej Šircelj. Šircelj je sicer še poslanec SDS, ali bo ostal, pa se bo odločil v nekaj dneh.

Na vprašanje, ali pričakujejo, da jih bo vlada odslovila tako kot tujce iz nadzornega sveta NLB, pa je Lars Nieberg dejal, da so imenovani za pet let. Neizvršne direktorje sicer imenuje in razreši vlada.

Prenos čez slab teden

DUTB bo sicer upravljala premoženje, s katerim so bila zavarovana slaba posojila. Prvi prenos premoženja iz NLB, ki je bilo nekoč vredno dve milijardi evrov, bo izveden do 28. junija. V šestih tednih bodo nato prenesli še premoženje iz NKBM in Abanke. Oceno, koliko je premoženje vredno danes, bo opravila DUTB.

Delovanje DUTB, tako imenovane slabe banke, bo v petih letih stalo med 20 in 40 milijoni evrov, prenos prvega dela premoženja iz NLB bo stal tri milijone evrov, upravni odbor pa stane 65 tisoč evrov na mesec. "Če ne bomo vrnili evro več, ne bomo uspešni," je dejal izvršni direktor Torbjörn Månsson.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.