Slovenija
1104 ogledov

Slaba novica, Slovenija zdrsnila po lestvici navzdol

Ljudje v Ljubljani
Slovenija v družbi Slovaške in Italije.

Letno poročilo Indeksa človekove svobode, ki so ga objavili danes, kaže, da se je na prvo mesto povzpela Nova Zelandija, sledijo pa ji Švica, Hongkong, Avstralija in Kanada. Slovenija je medtem zdrsnila za dve mesti in se uvrstila na 35. mesto med 162 državami, so sporočili iz Visio instituta.

Indeks svobode pripravljata ameriški Cato institut in slovenski Visio institut, kjer so pojasnili, da ta temelji izključno na podatkih državnih statističnih uradov. Ker so ti v nekaterih državah objavljeni tudi z do dveletno zamudo, so v danes objavljenem indeksu zajeti podatki iz leta 2016.ž

V najvišji del lestvice so se uvrstile tudi Nizozemska in Danska, ki sta na 6. mestu, Irska in Velika Britanija na devetem, Finska in Norveška na desetem, Nemčija na 13, Estonija na 14 ter Avstrija na 16.

Med Italijo in Slovaško

Slovenija se je uvrstila neposredno med Italijo (na 34. mestu) in Slovaško (36). Najbolje se je odrezala v kategorijah gibanje, zbiranje, združevanje in civilna družba, varnost ter trdnost valute. Najnižji indeks pa je dosegla v kategorijah obseg (para)države, pravni sistem in lastninske pravice ter pravna država.

Pred Slovenijo so se med uvrstile tudi Združene države Amerike in Švedska (17), Litva (20), Češka (21), Portugalska (22), Japonska (31) in Francija (32).

Ljudje v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

V drugi polovici lestvice med drugim najdemo Turčijo (107), Združene arabske emirate (117), Ukrajino (118), Rusijo (119), Kitajsko (135) in Savdsko Arabijo (146). Pri repu pa so Iran, Egipt, Irak, Venezuela in Sirija na zadnjem mestu.

Nacionalizem, populizem in avtoritarizem

Trend indeks človekove svobode na svetovni ravni že več let vztrajno upada, padel je tudi v zadnjem analiziranem letu, in sicer iz 6,93 na 6,89 na lestvici od nič do deset. Tanja Porčnik iz Visio instituta, ki je z Ianom Vasquezem s Cato instituta v ZDA soavtorica poročila, je razloge pripisala predvsem nacionalizmu, populizmu in avtoritarizmu. K temu negativnemu trendu pa sta po njenem mnenju med državami najbolj prispevali Turčija in Poljska, ki sta v zadnjem analiziranem letu vidno dušili pravno državo in bili priča številnim napadom na svobodo izražanja.

Od desetih regij ima najvišjo raven človekove svobode Severna Amerika, ki ji sledita zahodna Evropa in Oceanija. Najnižjo raven človekove svobode pa so tudi tokrat zabeležili v južni Aziji, podsaharski Afriki, na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki.

Kot je dodala Porčnikova, vzhodna Evropa kljub zmanjšanju stopnje svobode v letu 2016 ostaja na petem mestu med regijami. Med 22 državami te regije je največ človekove svobode pridobila Ukrajina, medtem ko se je Slovenija znašla med državami, ki so zabeležile največji padec. Med njimi so tudi Madžarska, Bosna in Hercegovina ter Poljska. Poročnikova je razloge za negativen trend v teh državah pripisala težavam s šibko pravno državo in zaznano korupcijo.

Ljudje v Ljubljani | Avtor: Profimedia Profimedia

Indeks zajema 162 držav

Države z največ človekove svobode (25 odstotkov najvišje uvrščenih držav) imajo dohodek na prebivalca 39.249 ameriških dolarjev, medtem ko je za tiste, ki živijo v najmanj svobodnih državah (25 odstotkov najnižje uvrščenih držav) ta znašal 12.026 ameriških dolarjev.

Indeks zajema 162 držav s 79 kazalniki državljanskih svoboščin, ki so razvrščeni v več kategorij: pravna država, varnost, gibanje, religija, zbiranje, združevanje in civilna družba, izražanje in informacije, identiteta in razmerja, obseg (para)države, pravni sistem in lastninske pravice, trdnost valute, mednarodna trgovina in regulativa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.