Slovenija
19730 ogledov

Slabe novice za vlado Janeza Janše

malo delo, referendum, volivci, glasovanje, volilna skrinjica, volišče Žurnal24 main
Najmanj ljudi na njeni strani doslej. A premierjeva stranka še vedno z veliko prednostjo.

Delo vlade podpira 29,6 odstotka vprašanih, kar je najmanj v tem mandatu, kaže anketa, ki jo je za POP TV opravila agencija Mediana. Dela vlade ne podpira 60,9 odstotka vprašanih. Delo parlamenta podpira 19,7 odstotka vprašanih, medtem ko ga ne podpira 66,9 odstotka vprašanih. Med strankami vodi SDS, sledita SD in LMŠ.

Če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, bi 17,6 odstotka anketiranih volilo SDS. Marca je bilo takšnih za dobro odstotno točko več. Za 0,1 odstotne točke se je od preteklega meseca znižala podpora drugo uvrščeni SD, ki bi jo glede na anketo tokrat volilo 10,8 odstotka vprašanih. Podpora je padla tudi LMŠ, ki se je uvrstila na tretje mesto. Na volitvah v nedeljo bi prejela 8,5 odstotka glasov anketiranih oz. 1,1 odstotne točke manj, kot so ji anketirani namenili marca.

S 7,9 odstotka podpore sledi Levica, ki je v zadnjem mesecu izgubila 0,4 odstotne točke. Za njo je NSi, ki bi ji volivci glede na anketo na volitvah prihodnjo nedeljo namenili 5,1 odstotka glasov oziroma pol odstotne točke več kot pretekli mesec.

Podpora je za poldrugo odstotno točko v zadnjem mesecu narasla tako SAB kot tudi Piratski stranki. Prvi so anketirani namenili 4,3 odstotka podpore, drugi 2,3 odstotka.

Tri danes parlamentarne stranke daleč pod štirimi odstotki

Zeleni Slovenije so v anketi prejeli dva odstotka glasov anketiranih oziroma 0,1 odstotne točke več kot v marcu, SNS pa 1,4 odstotka glasov oz. 0,9 odstotne točke manj kot pretekli mesec.

Sledijo še Dobra država z 1,1-odstotno podporo (oz. 0,7 odstotne točke manj kot marca), DeSUS s prav tolikšno podporo (oz. 0,3 odstotne točke manj kot marca), SLS z 0,8 odstotka glasov anketiranih (oz. 0,7 odstotne točke manj kot marca) in SMC z 0,6 odstotka podpore (oz. 0,1 odstotno točko manj kot marca).

Neopredeljena je bila več kot petina vprašanih (21,2 odstotka), vsak deseti (11,1 odstotka) ne bi izbral nobene obstoječe politične opcije, ostali niso želeli odgovoriti (1,5 odstotka).

Najbolj priljubljeni trojec ostaja isti

Na lestvici priljubljenosti vodstvo ohranja minister za zdravje Janez Poklukar. Sledi mu predsednik države Borut Pahor, ki je prehiter evropsko poslanko NSi Ljudmilo Novak. Četrti je predsednik DZ Igor Zorčič, peti infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Med prvo deseterico so po vrsti še vodja poslancev SD Matjaž Han, predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon, prvak LMŠ Marjan Šarec, minister za obrambo Matej Tonin in minister za zunanje zadeve Anže Logar. Premier Janez Janša je zasedel 15. mesto lestvice.

V anketi je sodelovalo 714 vprašanih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 43
  • sandi76 15:22 17.maj 2021.

    Zabavno pri vsem tem pa je dejstvo, da Janševa garnitura vedno najde neko agencijo Ž kategorije, ki pa z Ž anketo ugotovi ravno obratno :)

  • JZekspert 22:43 12.maj 2021.

    Vseh 90 je treba zamenjat, brez pardona, vse te (p)izdajalce!!

  • mirror 10:34 27.april 2021.

    Slabe novice za to vlado se vrstijo že od njenega nastopa. Vendar trdno stoji, kljub medijskim napadom pod taktirko KUL-ovcev.