Slovenija
20 ogledov

Slabo poslovanje slabe banke še pred komisijo DZ

Slaba banka Anže Petkovšek
Komisija za nadzor javnih financ bo imela v torek na mizi revizijsko poročilo računskega sodišča o vzpostavitvi pogojev za delovanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in njenem poslovanju v letu 2013.

V poročilu, ki je ob objavi 4. marca razburkalo javnost, sodišče vladi in finančnemu ministrstvu očita neučinkovitost, poslovanju DUTB pa izreka negativno mnenje.

Računsko sodišče je odkrilo tudi sum kaznivega dejanja pri sklepanju pogodb z zunanjimi svetovalci in ga naznanilo policiji. Vodilni DUTB so v zagovoru dejali, da so glede na okoliščine ravnali gospodarno in profesionalno. Po besedah glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona so morali družbo vzpostaviti v kratkem času, usmeritve vlade pa so se večkrat spremenile.

Že dan po objavi poročila je vlada zamenjala tri od štirih neizvršnih direktorjev DUTB in vodilnim bistveno znižala prejemke. Sprejela je še druge ukrepe, katerih glavni namen je po besedah premiera Mira Cerarja učinkovito delovanje DUTB, ustrezna politika nagrajevanja ter odprava napak, ki sta jih ugotovila računsko sodišče in protikorupcijska komisija.

Komentarjev 1
  • dragec 07:10 16.marec 2015.

    Saj, DZ je ustanovitelj DUTB