Slovenija
13 ogledov

Slabo se nam piše

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) zmanjšala napoved rasti slovenskega gospodarstva.

Za letos tako OECD Sloveniji napoveduje 1,8-odstotno gospodarsko rast, med tem ko je novembra lani napovedovala, da bo rast slovenskega bruto domačega proizvoda dvoodstotna. Za leto 2012 pa so napovedali 2,6-odstotno rast. "Rast se bo postopoma okrepila, saj se krepijo zasebne investicije in potrošnja," menijo v OECD.

Sredi leta brezposelnost največja
Stopnja brezposelnosti bo vrh dosegla do sredine letošnjega leta in bo letos po anketi 7,7-odstotna, leta 2012 pa bo upadla na 7,5 odstotka, potem ko je bila lani 7,2-odstotna.

Inflacijski pritiski, ki jih podpihuje rast globalnih cen hrane in energentov, se bodo izčrpali, ob tem še napoveduje OECD. V prihodnje jih bo brzdala počasnejša gospodarska rast.

Pokojninska reforma nujna
V OECD še ocenjujejo, da je pokojninska reforma, o kateri bomo odločali na referendumu, kritični korak k zagotavljanju dolgoročne vzdržnosti slovenskih javnih financ. "Z namenom krepitve konkurenčnosti bi morale biti sprejete reforme za krepitev fleksibilnosti trga dela in za vezavo rasti plač na delovno produktivnost na srednji rok," so še zapisali.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.