Slovenija
21 ogledov

Slabo vreme jih je obšlo

vas Bač Anže Petkovšek
Napovedani močni nalivi minulo noč že tako najhuje poplavljenih območij okoli Ilirske Bistrice in v Loški dolini vendarle niso še dodatno prizadeli.

Tekom dneva se razmere na ilirskobistriškem niso poslabšale. Prekop, ki so ga izkopali nad vasjo Bač proti Knežaku je glavnino vode usmeril stran od vasi, tako da voda ni več drla čez vas. Gasilci so nadaljevali s črpanjem vode iz poplavljenih domov. 

Umirilo se je tudi stanje tudi v Ilirski Bistrici. "Reka Reka se je vrnila v strugo v višini 3 metrov, torej v normalno višino," opisuje Slavec. V naselju Jasen je ponoči vendarle nekaj dela povzročil zemeljski plaz, ki je ogrožal eno stanovanjsko hišo. Razmere pa vseeno niso bile tako kritične, da bi bilo traba iz nje izseliti oziroma umakniti na varno stanovalce. Plaz so gasilci zavarovali in s tem onemogočili novo plazenje. Nekoliko se je tudi okrepil še eden od štirih plazov v okolici Ilirske Bistrice, a tudi ta ni huje ogrožal nikogar.

Tudi v Loški dolini bolje

Stanje v občini Loška dolina se je tekom dneva umirilo. Še vedno ostaja pod vodo 52 objektov, ščitijo pa dodatnih 100 objektov. Po zadnjih informacijah je voda začela upadati, tako da v noči na petek ne pričakujejo sprememb. 

Petdesetim gasilcem iz celotne notranjsko-kraške regije in severne Primorske pri črpanju vode pomaga tudi 45 vojakov.

Na udaru Cerkniško jezero in Planinsko polje

Tekom noči in v petek se bodo ojezerjene površine na Loškem polju ustalile, na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju pa se bodo še naprej počasi povečevale. Predvidoma v noči na nedeljo bo vodna gladina na kraških poljih notranjskega krasa ponovno pričela naraščati.

Reka Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na območju vsakoletnih poplav. Gladina vode na Ljubljanskem barju je ustaljena. Pretok reke Ljubljanice na Vrhniki in v Mostah zelo počasi upada.

V prihodnjih dneh, predvidoma do sobote dopoldne, pričakujemo večinoma suho vreme. Hidrološke razmere se bodo zato drugod po državi postopno umirjale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.