Slovenija
179 ogledov

Slabo vzdrževane kolesarske poti samo odvračajo kolesarje

Zaraščena kolesarska steza Žurnal24 main
Kolo v Sloveniji postaja vedno bolj priljubljeno prevozno sredstvo, ki pa zna biti tudi nevarno.

Čeprav si v Ljubljani prizadevajo, da bi bilo kolesarjev vedno več in da se ljudje namesto z avtomobilom v službo raje pripeljejo s kolesom, kolesarska infrastruktura kot kaže še vedno ne dosega standardov kolesarsko razvitih dežel.

Uporabniki kolesarskih stez se pritožujejo nad vzdrževanjem teh poti,  zaradi česar lahko postane kolesarjenje nevarno, kar nenazadnje odvrača ljudi, da bi sedli na kolo.

Večna pot kolesarska | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Bralka nam je tako tako potožila, da se je med vožnjo po Roški cesti - smer Poljanska cesta, morala večkrat skloniti, ker na kolesarsko stezo visijo veje drevesa. Pravi, da je isto na Streliški ulici od predora do Roške ceste.

Nasploh je med pobudami meščanov kar nekaj primerov opozoril zaradi slabega vzdrževanja kolesarski stez in to v času poletja, ko je tovrstni prevoz še kako aktualen.

Zadnja pobudo, ki smo jo zasledili, se nanaša na kolesarsko stezo ob Večni poti.  "Glede na to, da Mesto Ljubljana (MOL) skrbi in ureja kolesarske poti, kar je vsekakor hvale vredno, vas moram kot stalni uporabnik kolesarskih poti opozoriti na to, da je polovica kolesarske poti pod stanovanjsko hišo na Večni poti 101, ki vodi ob Glinščici proti Živalskemu vrtu že tako zaraščena z grmičevjem, da onemogoča srečanje dveh nasproti si vozečih kolesarjev,"  je na primer zapisal meščan 2.avgusta letos. 

Zaraščena kolesarska steza | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Ob Roški cesti smo veje že očistili. V Streliški ulici se kolesarska steza začne šele na križišču z Zarnikovo in od tod naprej do Roške ceste ni nobenega drevesa v lasti MOL, ki bi lahko oviralo vožnjo s kolesom. Naročen je tudi obrez kolesarske steze na Letališki cesti," so na naše vprašanje oziroma na vprašanje bralke, odgovorili z Mestne občine Ljubljana.

"Izvedeno je naročilo za obrez vej na kolesarski stezi ob Večni poti št.101, ki posegajo v samo kolesarsko stezo in jo zožujejo," se glasi odgovor na portalu Pobude meščanov zaradi zaraščenosti kolesarske steze, speljane ob Večni poti mimo ljubljanskega živalskega vrta. 

Kot smo se lahko prepričali danes zjutraj, so moteče in nevarne veje še vedno tam. 

Kolesarska cesta Večna pot | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Za obcestna drevesa na javnih površinah v območju kolesarskih stez skrbi Mol: "Zadeve urejamo glede na načrte dela, odzivamo pa se tudi na pobude, ki nam jih meščanih lahko sporočijo preko portala Pobude meščanov," so nam pojasnili in dodali, da za preglednosti cest in kolesarskih poti kot koncesionar zadolženo Komunalno podjetje Ljubljana, d.o.o.

Očitno bolj slabo, čeprav se prestolnica tako rada pohvali, da je uredila že 225 kilometrov kolesarskih stez.  

Tujci nas hvalijo

"Kolesarsko infrastrukturo posodabljamo in širimo tako ob sanaciji obstoječe kot tudi ob gradnji novih cest in prenovi javnega prostora. Prav tako redno odpravljamo t. i.črne kolesarske točke kot izboljšave za kolesarje pa lahko omenimo tudi štiri kolesarske žepe in prednost v križiščih za kolesarje, ki omogočajo bolj varen in tekoč kolesarski promet," so nam na vse to še odgovorili na občini in dodali, da se je zaradi izboljšav na področju kolesarjenja Ljubljana uvrstila na lestvico 20 kolesarjem prijaznih mest na svetu in zasedla visoko 13. mesto, kjer danski kolesarski strokovnjaki hvalijo prav izboljšanje tovrstne infrastrukture v Ljubljani. 

Bicikelj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 11:14 10.avgust 2016.

    Poziv društva Samirijan naj se Slovenci več vozimo s kolesi s čimer zmanjšamo tveganje za samomorilnost je ob tem prispevku prav smešno ! Vožnja s kolesi v Sloveniji je stresno dejanje na robu tveganja živčnega zloma ............zadnji primer ko so ...prikaži večo TRIJE POLICAJI in REDAR nadlegovali kolesarko ,ki je baje telofonirala na kolesu nam vse pove . Kdo bo še ob vsem tem sedel na kolo in tvegal srčni zastoj ? Brez odvetnika še na kolo ni pametno sesti ,saj te državni birokrati čakajo na vsakem vogalu .

  • dragec 15:33 09.avgust 2016.

    ta južni ti je--bali mater

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 11:23 09.avgust 2016.

    na zavodu je ljudi ki bi hoteli delati pa jim naša preljuba državica raje da podporo kot pa delo,vse se bi dalo organizirat pa bi bilo v slo dosti bolje in lepše,samo niso še pogruntal ti na vladi kako iz ...prikaži več tega še kaj v svoje žepe nafilat