Slovenija
28 ogledov

Slabo zaupamo v banke

banka Anže Petkovšek
Kar 42 odstotkov vprašanih meni, da vloge v slovenskih bankah niso varne.

Le malo več kot polovica (51 odstotkov) vprašanih v javnomnenjski anketi časnika Delo je na vprašanje, ali menijo, da so varčevalne vloge v slovenskih bankah varne, odgovorilo, da so. 42 odstotkov jih je prepričanih, da niso, sedem pa jih je odgovorilo, da ne vedo.

Zanimivo je, da so bili najmanj optimistični anketiranci v skupini 18 do 25 let. "Kar posredno kaže, da je v obdobju krize najbolj črnogleda mlajša populacija," ugotavljajo avtorji ankete.

Poleg vprašanja, ki se nanaša na zaupanje varčevalcev v slovenske banke, so sodelujoče v anketi spraševali tudi, ali se lahko Slovenija še reši brez pomoči evropske trojke.

Razdeljeni glede evropske pomoči

Manj kot polovica oziroma 48 odstotkov jih meni, da bomo potrebovali pomoč, 44 odstotkov vprašanih pa je presodilo, da se bomo sami rešili iz primeža finančne krize.

Tudi pri tem vprašanju po pesimizmu izstopajo mladi. Prav tako so črnogledi simpatizerji SDS, medtem ko so volivci SD bolj optimistični.

Po dogovoru evropske trojke za pomoč Cipru, so svetovni mediji začeli ugibati, ali je naslednja država, ki bo potrebovala pomoč, Slovenija. Zaupanje v banke se je zaradi napovedi, da bodo na Cipru obdavčili vloge nad 100 tisoč evrov, zmanjšalo.

 

Komentarjev 3
  • belizajcek 12:36 02.april 2013.

    čist prav maš

  • ennanova 10:59 02.april 2013.

    Česa ne vemoTo, da nas bo troika “obiskala”, zagotovo ne izhaja iz naše visoke zadolženosti, kajti bolj zadolžene so številne druge evropske države. Bolj verjetno je, da gre sistematično destrukcijo manjših držav, ki po finančni “šok terapiji” postanejo popolnoma ...prikaži več odvisne od tuje pomoči in zato zelo lahek plen za legalizirano krajo naravnih dobrin in izrabo poceni delovne sile.http://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/898-cesa-ne-vemo

  • ennanova 09:58 02.april 2013.

    Veter optimizma in skupinsko reševanje kapitalizmaZakaj pozivati k skupnemu delu, če pa je človek človeku volk?http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/899-veter-optimizma-in-skupinsko-resevanje-kapitalizma-veter-optimizma-in-skupinsko-resevanje-kapitalizma