Slovenija
28 ogledov

Slabša letina, a češenj ni zmanjkalo

Kljub slabši letini briških češenj, ki so šle po pet evrov za kilogram, jih med Žurnal24 main
Praznik češenj. Obiskovalcev iz leta v leto več, letos rekord tudi v kolesarskem maratonu.

Največja briška kulturno-turistična prireditev – 44. tradicionalni praznik češenj – je ob lepem vremenu ta konec tedna v Brda privabil številne obiskovalce iz vse Slovenije, sosednje Italije, Hrvaške in Avstrije, pa tudi od drugod.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Dobrovo se je ob prazniku spremenilo v eno samo tržnico, na kateri je največ zanimanja vladalo za češnje, ki so jih na stojnicah kot po tekočem traku prodajali po pet evrov za kilogram. Dobro so šle v promet tudi druge briške dobrote od vina, tradicionalnih jedi, medu in sadja do oljčnega olja.

 

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Pestro dogajanje
Že v petek zvečer so v sklopu praznika okronali novo kraljico češenj, Polonco Bergantič s Cerovega. Sobotnega 108 km dolgega 15. kolesarskega maratona češenj iz Ljubljane do Vinske kleti goriška Brda pa se je udeležilo rekordno število kolesarjev (1.385). Osrednji dogodek praznika pa ostaja nedeljska tradicionalna povorka briških voz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.