Slovenija
15 ogledov

Slabši oceni slovenskima bankama

Žurnal24 main
Mednarodna agencija Moody's je spremenila bonitetni oceni za Novo ljubljansko banko in Novo kreditno banko Maribor.

Novi bonitetni oceni bank sta slabši od starih, vzroki so v poslabšanju razmer na glavnih trgih, kjer banki poslujeta, in slabšanje kakovosti njunih posojil. Izgledi za prihodnost so za obe banki negativni, so sporočili iz NLB in NKBM.

V NLB poudarjajo, da je sprememba bonitetne ocene predvsem posledica slabšega finančnega in skromnega kapitalskega položaja banke. Kot pojasnjujejo, se poslabšan finančni položaj banke odraža v manjši dobičkonosnosti ter poslabšanem posojilnem portfelju kot posledici zaostrenih razmer in gospodarske krize v Evropi oziroma na trgih, kjer banka posluje.

V NKBM pojasnjujejo podobno, opozarjajo pa še, da počasno gospodarsko okrevanje v Sloveniji povzroča insolventnost podjetij in posledično poslabšanje posojilnega portfelja, kar vodi v povišano raven rezervacij in oslabitev v drugi polovici letošnjega leta.

Najpomembnejša lastnica obeh bank je država, ki namerava v kratkem Novo ljubljansko banko dokapitalizirati oziroma vložiti vanjo še več državnega denarja, za kar se zavzema zlasti finančni minister France Križanič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.