Slovenija
15 ogledov

Slabši smo tudi od Grkov

Žurnal24 main
Razkorak bruto domačega proizvoda v državah EU je ena proti sedem. Na vrhu lestvice Luksemburg, na dnu Bolgarija. Slovenija v drugi polovici lestvice, za Grčijo.

Predlani je slovenski bruto domači proizvod, izražen v kupni moči, za evropskim povprečjem zaostajal osem odstotkov, lani pa je doživel dodaten upad.

Glede na evropsko povprečje 100, je Luksemburg, ki živi zlasti od bankirstva, prvi na spisku. Čeprav je doživel enega najhujših padcev (z 276 na 268 odstotkov), imajo njegovi prebivalci še vedno največjo kupno moč.

Irska je druga s 131 odstotkov, sledijo Nizozemska, Avstrija in Švedska. V sredini je Francija s 107 odstotki, pred njo sta Nemčija s 116 in Belgija s 115. Nad evropskim povprečjem sta tudi Italija in Španija.

Tik pod povprečjem je Ciper, nato pa Grčija s 95-odstotki. Sledi Slovenija – pri nas je bruto domači proizvod 14 odstotkov pod evropskim povprečjem.

Najrevnejši sta Bolgarija z 41-odstotnim BDP-jem glede na evropsko povprečje in Romunija s 45-odstotnim. Hrvaška – kot kandidatka za Evropsko unijo – je s 46-odstotki boljša od Romunije in Bolgarije, kot tudi druge priključene kandidatke Turčije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.